Nucleus koklear implantlı pediatrik grupta uzaktan fitting
Remote fitting in pediatric group with nucleus cochlear implant
- Tez No: 651134
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL TERLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Koklear İmplant, Uzaktan Fitting, Telesağlık, İnternet, Telekomünikasyon Teknolojisi, Cochlear İmplant, Remote Fitting, Telehealth, İnternet, Telecommunication Technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmanın amacı koklear implantları uzaktan programlamanın yüz yüze programlamaya göre uygulanabilirliğini, verimliliğini, risklerini ve faydalarını değerlendirerek belirlemektir. Koklear implant programlamasının yurtdışında veya uzakta yaşayan hastalar için yaşam kalitesini arttırmak, maliyet olarak kaybı önlemek, firma açısından iş gücü kaybı yapmadan teknolojiyi kullanarak bundan sonraki süreçte kullanılabilir hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya Nucleus koklear implant fittingi ilk açılış veya açılış sonrası 1.kontrol fittingleri yüzyüze programlanmış, 2.kontrol fittingleri eş zamanlı olarak Skype ve/veya TeamViewer uygulamaları ile hastaların bulunduğu merkeze bağlanılarak uzaktan programlama (AutoNRT, T ve C seviyeleri) yapılan 15 bireyden oluşmaktadır. Kontrollerin sonunda katılımcıların ve uzak merkezdeki uzmanın uzaktan fitting değerlendirme anketi, iki programlamanın sonunda da kullanıcılara programlama süreci değerlendirme anketleri doldurulmuştur. Çalışmamızda iki programlamadaki T ve C seviyeleri arasında farklılık bulunmamış ve yapılan çalışmalar desteklemektedir. Sadece 22. elektrot C seviyesinde farklılık bulunmuştur. Programlama süreleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Koklear implant kullanıcılarının uzaktan fittingde rahat hissettikleri, fittingden memnun kalıp tekrar kullanabileceklerini ve başkasına tavsiye edecekleri sonucuna ulaşılmıştır. Uzaktan programlamaya katılan uzaktan uzman/odyolog, internet bağlantısının iyi, ses ve video kalitesinin iyi olduğu kadar zayıf olduğu zamanların da olduğu bulunmuştur. Programlama süreci değerlerlendirme anketine göre her iki programlamadan ve uzmandan memnun kaldıklarını, yol masrafı bütçelerini zorlamadığını, merkezden randevu almakta sıkıntı yaşamadıklarını bildirdiler. Uzaktan fittingin uygulanabilir, güvenli, etkili bir prosedür olduğu ve uzaktan fittingin yüz yüze fittinge uygun bir alternatif olduğunu göstermiştir. Çalışmamızın sonuçları yapılan çalışmalarla uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the feasibility, efficiency, risks and benefits of remote programming of cochlear implants compared to face to face programming. The goal of cochlear implant programming is to improve the quality of life for patients living abroad or far away, to prevent loss in cost, and to make it usable in the future by using technology without loss of labor. Nucleus cochlear implant fitting consists of 15 individuals whose first opening or after the opening first control fittings are programmed face to face, and the second control fittings are connected simultaneously to Skype and / or TeamViewer applications by remote programming (AutoNRT, T and C levels). At the end of the controls, the remote fitting evaluation questionnaire of the participants and the expert in the remote center was completed and the programming process evaluation questionnaires were completed to the users at the end of the programming. In our study, there was no difference between T and C levels in the two programming and the studies supported it. Only in the 22nd electrode C level difference was found. No significant difference was found between programming times. It was concluded that cochlear implant users feel comfortable with the remote fitting, are satisfied and can use it again and recommend it to someone else. The remote exper / audiologist involved in remote programming stated the internet connection and audio and video quality is generally good but sometimes weak. According to the evaluation questionary of the programming process, they were satisfied with both each programming and the experts, travel expenses didn't force their budget and they did not have any difficulties in making an appointment from the center. It has shown that remote fitting is a viable, safe, effective procedure and that remote fitting is a suitable alternative to face-to-face fitting. The results of our study were found to be compatible with the studies.