Asfalt çekirdekli bir barajda enjeksiyon uygulamaları: Konsko barajı
Grouting applications in an asphalt core dam: Konsko dam
  1. Tez No: 651171
  2. Yazar: GAMZE PITRAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UTKAN MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baraj, Enjeksiyon, Geçirimsizlik Perdesi, Karot, Kontrol Kuyusu, Dam, Grouting, Impermeability Curtain, Core, Test Hole
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Enjeksiyon, barajlarda su kaçaklarının kontrolü için dünyada yaygın olarak kullanılan en popüler yöntemlerdendir. Baraj gövdelerinde geçirimsizliği sağlamak amacıyla kullanılan enjeksiyon türü ise perde enjeksiyonlarıdır. Konsko barajı, Gevgelija iline 20 km uzaklıkta olup baraj, Konsko Nehri üzerine inşa edilmektedir. Bu çalışmada asfalt diyaframlı su geçirmez gövdeli bir barajda enjeksiyon uygulamaları araştırılmış, kademelere göre enjeksiyon alış miktarları ve enjeksiyon perdelerinin imalat aşamaları incelenmiştir. Bunların dışında zeminde yapılan basınçlı su testleriyle ve yapılan karotlu sondajlardan elde edilen veriler ışığında zeminin karakteristik özellikleri (zemin sınıfı, geçirimsizliği, RQD değerleri, YASS durumu, Fay ve ayrışma zonları vs.) hakkında veriler elde edilmiştir. Bu verilerden yararlanarak, uygulanması gereken enjeksiyon ve sondaj metodları hakkında bilgiler verilmiştir. Bu metodolojide Konsko Barajı'ndaki derivasyon kondüvisi, gövde ve dolusavak yapılarındaki enjeksiyon işleri için teknik çözümler sağlanmıştır. Proje kapsamında yapılması planlanan enjeksiyon perdesinin ana amacı, temelden ve her iki yamaçtan, gövde dolgusu altından olabilecek muhtemel su kaçaklarını engellemek; temelde, kazı sırasında örselenen kayacı sağlamlaştırmak ve inşa edilen mühendislik yapılarıyla kaya arasındaki kontaktaki boşlukları doldurarak stabiliteyi artırmaktır. Konsko Barajı, asfalt diyaframlı su geçirmez gövdeli kaya dolgu tipinde bir barajdır. Enjeksiyon işleri tamamıyla gabro kayası içinde yapılmıştır. Saha jeolojisi çalışmalarıyla birimlerin jeolojik özellikleri ortaya konulmuştur. Bu amaçla ofis, arazi ve laboratuvar çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca, temel kayacın geçirimliliğinin baraj aksında, yatay ve düşey doğrultuda, değişimleri izlemek amacıyla karotlu ve karotsuz kuyular açılmıştır. Bu kuyularda kaya kalite özellikleri basınçlı su testleri (BST) ve test enjeksiyonları incelenmiştir. Açılan araştırma kuyuları ve yapılan testler sonrasında enjeksiyon yapılmıştır. Kuyuya giden enjeksiyon debisi, litresi ve basıncı recorder cihazından okunarak kayıt altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Grouting is one of the most popular method to control the water leakage in fill dam constructions. The type of injection used to provide impermeability to the dam bodies is the curtain injections. The Konsko dam is 20 km away from Gevgelija and the dam is built on the Konsko River. In this study, injection applications were investigated in an asphalt core dam and grout take quantities and the production stages of the injection walls were examined. In addition, according to the datas which are coming from the core samples and the pressure water tests performed, (soil class, impermeability, RQD values, YASS status, fault and weathering zones, etc.) were obtained datas about the soil characteristic. By using these data, information about injection and drilling methods should be applied. In this methodology, technical solutions are provided for the injection works in the diversion conduit, trunk and spillway structures in Konsko Dam. The main objective of the injection curtain planned to be constructed within the scope of the project is to prevent possible water leaks from the foundation and from both slopes under the body fill; basically it is to consolidate the rock slaughtered during the excavation and to increase stability by filling the gaps in the contact between the constructed engineering structures and the rock. Konsko Dam is a rockfill type dam with asphalt diaphragm waterproof body. Injection works were made entirely in gabbro rock. The geological features of the units were determined by the field geology studies. For this purpose, technical office, site and laboratory studies were conducted In addition, core and non-core wells were drilled for the monitoring the changes of the permeability of the main rock in the horizontal and vertical directions of the dam axis. In these wells, rock quality characteristics, pressure water tests and test injections were examined. Injection was made after the research wells and tests performed. The injection flow rate, liters and pressure were recorded from the recorder.