Bazalt geogridin zemin iyileştirilmesinde kullanımı
Use of basalt geogrid in soil improvement
- Tez No: 651307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin iyileştirilmesi, Bazalt geogrid, Kaliforniya Taşıma Oranı (CBR), Silt, Soil Stabilization, Basalt geogrid, California Bearing Ratio (CBR), Silt, Clay Weak soi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ulaşım yapılarında, zayıf zeminler büyük problemler oluşturmaktadır. Bu problemlerin çözümünde zayıf zemin tabakası kaldırılarak yerine mukavemet özellikleri daha iyi olan nitelikli dolgu malzemesi seril ebil mektedir. Bir yol güzergahı düşünüldüğünde bu kazı ve dolgu miktarları çok yüksek değerlere ulaş abilmektedir . Literatür incelendiğinde, geosentetik bir ürün olan geogridlerin kullanımı yla dolgu tabakasının kalınlığının azaltıldığı görülmüştür. Ayrıca geogrid kullanımı yük dağılımını düz e nlemekte, oturmaları azaltmakta ve yolun servis ömrünü uzatmaktadır. Piyasada kullanılan geogridler k öken olarak polipropilen gibi plastik türü kimyasal malzemelerden üretilmektedir. Dünyada ve ülkemizde artan çevre hassasiyeti doğrultusunda zeminlerin iyileştirilmesinde daha çevreci ürünlerin kullanılması fikri ortaya çıkmaktadır. Bu radan hareketle , bu t ez çalışmasında uzun süredir betonun mukavemet özelliklerinin iyileştirilmesinde kullanılan bazalt fi berden üretilmiş bazalt geogrid zemin iyileştirilmesinde kullan ıl arak, diğer geogridlere bir alternatif sunulmaya çalışılmıştır. Çalışmada Sakarya ilinden elde edilen silt ve kil zemin ler üzerinde Kaliforniya Taşıma Oranı (CBR) deneyleri yapılmıştır. Her bir zemin türünde geogrid sayısı ve yeri değiştirilerek 11 farklı varyasyon oluşturulmuştur. Her bir varyasyon için hazırlanan kuru numuneler sıkıştırma iş lemi sonunda ve yaş numuneler 96 saat süreyle suda bekletilme işleminden sonra deneye tabi tutulmuştur. Toplamda 44 adet CBR deneyi gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen deneyler sonrasında bazalt geogrid kullanımının silt ve kil zeminleri iyileştirdiği görülmüştür. Artan su içeriği ve şişme değerleri geogridin olumlu etkisini azaltmıştır. Sonuç olarak bazalt geogridin diğer geogridlere bir alternatif olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur. Ölçek etkisi de düşünüldüğünde bazalt geogridin olumlu etkisinin daha iyi anlaşılması için bu çalışmanın model deneylerle desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ls cause major problems in transportation structures. To solve these problems, the layer of weak soil is removed, and instead, a high quality filling material with better strength properties is laid. Considering a road route, the quantity of this excavatio n and filling can reach very high values. Reviewing the literature, it is seen that the thickness of the filling layer is reduced by using geogrids which are geosynthetic product. In addition, the use of geogrid regulates the load distribution, reduces the settlement, and extends the service life of the road. Geogrids used in the market are originally produced from chemical materials like polypropylene of plastic origin. As a result of increasing environmental sensitivity in the world and our country, the i dea of using more environment friendly products emerges. For this purpose, in this thesis, it is attempted to present an alternative to other geogrids by using the basalt geogrid on soils, which is produced from basalt fiber used in the improvement of the endurance properties of concrete. In the study, California Bearing Ratio (CBR) tests were conducted on the silt and clay soil obtained from Sakarya province. 11 different variations were created by changing the number and location of geogrids on each s oil type. For each variation, dry samples were tested at the end of compaction process, and wet samples after 96 hours of soaking in water. In total, 44 CBR tests were conducted. After the conducted tests, it has been observed that the use of basalt geogrid improves the silt and clay soil. Increased water content and swelling values have reduced the positive effect of the geogrid. In conclusion, basalt geogrid can be used as an alternative to other geogrids. Considering also the scale effect, this study s hould be supported by model tests to better understand the positive effect of basalt geogrid.