Sağlık çalışanlarının elektronik sağlık kayıtlarını benimsemeleri etikleyen faktörler: Ürdün kamu hastanelerinide bir uygulama
Factors affecting the healthcare employees' adoption of electronic health records: An application in Jordanian state hospitals
- Tez No: 651313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ ERKAN AKYÜREK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Elektronik sağlık kayıtları, Sağlık çalışanları, Teknoloji Kabul Modeli, Teknoloji-Örgüt-Çevre Modeli, Ürdün, Electronic health records, Healthcare Providers, Technology Acceptance Model, Technology-Organization-Environment Model, Jordan
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Elektronik sağlık kayetlernin hayata geçirilmesi, sağlık hizmetlerinin performansını ve hizmet sunumunu geliştirecek temel yeniliklerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle sağlık hizmetleri endüstrisindeki temel süreçleri düzenleyebilmek, farklı sağlık hizmeti örgütlerince yürütülen faaliyetleri bütünleştirebilmek, sağlık hizmetlerine ilişkin genel maliyetleri düşürebilmek ve bakım kalitesini artırabilmek için ESK'nin süratle benimsenerek hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma amacı, Ürdün'deki kamu hastanelerinde EHR uygulama sisteminin mevcut durumunu belirlemek ve ESK sisteminin uygulanmasını etkileyen faktörleri araştırmaktır. Bu konu ilişkin bilgi eksikliklerinin saptanabilmesi amacıyla bu çalışmada, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma bir metodoloji tercih edilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, hastane yöneticilerinin ESK'nin hayata geçirilmesine yönelik deneyimleri üzerinde nitel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma temel bulguları şunlardır; Ürdün'deki kamu hastanelerinde ESK sisteminin hayata geçirilme düzeyi, katılımcıların çoğunluğunun da ifade ettiği üzere yüksektir. Sağlık çalışanlarının ve hastane yöneticilerinin ESK'nin uygulanmasına yönelik olumlu bir tutum sergilediklerini ortaya koymaktadır. sağlık çalışanlarının önemli bir kısmının ESK'nin kullanışlılığına ve kullanım kolaylığına yönelik algıları olumludur. Bunlar, sağlık çalışanlarının ESK'yi kullanma nietini doğrudan etkileyen kavramlardır. Araştırmanın nicel kısmında değinilmemiş fakat ESK'nin uygulanma sürecini zorlaştıran, uzun işlem süreci, sistem kesintileri ve sistemin entegrasyonunun henüz sağlanamamış olması gibi faktörler, nitel görüşmelerde ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın önlerleri, Karar vericiler ve ESK tedarikçileri, ESK'nin hastanelerde hayata geçirilmesine ilişkin bilgiye daha kolay erişebilir ve bu çalışmayı ESK'nin diğer hastanelerde hayata geçirilmesi sürecinde, mevcut bilginin üzerine bir kılavuz olarak kullanabilirler.
Özet (Çeviri)
The implementation of the Electronic Health Records is considered as one of the basic innovations that will improve the performance and service delivery of healthcare services. Therefore, the Electronic Health Records should be rapidly adopted and implemented in order to be able to regulate the basic processes in the healthcare industry, to integrate the activities carried out by different healthcare organizations, to reduce the overall costs of healthcare services and to increase the quality of care. The purpose of this study is identify the current situation of EHRs implementation system and investigate the Factors that affect the implementation of EHRs system in public hospitals in Jordan. This study encompassed two research methods design Qualitative and Quantitative methods. The mixed methods approach were used for data collection. A total of 319 participants were surveyed. Qualitative interviews was carried out in order to express healthcare directors about their experiences with EHR implementation. Nine interviews were conducted in tow hospitals in Jordan. The main findings of this research indicated that the level of a implementation the EHRs system in the public hospital in Jordan came high. the healthcare staff and healthcare directors had a positive attitude toward EHRS implementation. There are a considerable percentage of all healthcare staff have positive perceived usefulness and perceived ease of use of EHRs. These are the important concepts that directly affect healthcare staff' intention to use EHRs. Qualitatively, there are many impeding factors that implied from the qualitative study that did not mention in the quantitative study, for instance, the long system process, system shutdowns, system isn't integrated. Finally, The current study results contribute to help EHR decision makers and developers to understand the specific motives impacting the use of the EHR for the different staff categories and hence to include these specificities in their development plans.