Eleştirel düşünme eğilimi ile stresle başa çıkma tutumu ilişkisi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri örneği
The relationship between critical thinking tendency and the attitude of coping with stress: Students of the Faculty of Health Sciences at Canakkale Onsekiz Mart University case
- Tez No: 651357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ VOLKAN AKYÖN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Sağlık alanı, Stres, Critical thinking, Health area, stress
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Stresle başa çıkma; kişinin strese neden olan faktörleri bilmesi, bu faktörleri ortadan kaldırmaya çalışması ve bunları uygulamasını içeren bir durumdur. Sağlık öğrencilerini bu durumda düşünürsek, sağlık sektörü olması dolayısı ile stres yoğun bir sektör ve bilgi çokluğu ve karmaşası dolayısı ile eleştirel düşünmeyi etkin ve zor kılıyor. Buna bağlı olarak, eleştirel düşünme eğilimine sahip sağlık öğrencisinin stresle başa çıkmada daha etkin olduğu ve stresi yönetebilme, stresle neden olan kaynakları azaltma durumunun olduğunu söylenebilir. Araştırma; öğrencilerin eleştirel düşünme eğiliminin stresle başa çıkma tutumları arasındaki ilişkiyi tespit etmek üzere yapılmıştır. Araştırma evrenini; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'ndeki Hemşirelik, Acil Yardım ve Afet Yönetimi ve Ebelik bölümü son sınıf 175 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmaya katılmayı kabul eden ve devamsızlık vb. durumlardan dolayı ulaşılan 142 öğrenci ile çalışma tamamlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında; Öğrenci Sosyo-Demografik ve Mesleki Özellikleri İçeren Bilgi Formu, Marmara Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tutum Envanteri Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle sınıfta uygulanmıştır. Verilerin analizinde; Bağımsız Örnekler T – Testi, ANOVA, Korelasyon Analizi, Welch, Levene ve Tukey Testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimleri ile stresle başa çıkma eğilimleri arasında pozitif yönde, düşük düzeyde ve kısmen anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Eleştirel düşünme eğilimleri tercihlerinde; sadece okudukları bölümlere göre farklılaşma tespit edilmiştir. Stresle başa çıkma tutumlarında ise; cinsiyet, medeni durum, okuduğu bölüm, herhangi bir öğrenci topluluğuna üye olmada farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Coping with stress; involves knowing the factors that cause stress, trying to eliminate these factors and applying them. If we evaluate health students in this situation, it is a stress-intensive sector due to being a health sector, and critical thinking due to the multitude and complexity of information which makes it effective and difficult. Accordingly, it can be said that the health student, who has a critical thinking disposition, is more effective in dealing with stress and has the ability to manage stress and reduce stress-causing resources. This research was designed to determine the relationship between the critical thinking disposition of students and their attitudes to cope with stress. The research universe consists of 175 senior undergraduate students from Nursing, Emergency and Disaster Management and Midwifery Department at Canakkale Onsekiz Mart University School of Health Sciences. The study was completed with 142 students who agreed to participate in the study and reached due to absenteeism. In the collection of research data; The Student Information Form, which includes Socio-Demographic and Professional Features, was applied in the classroom using face-to-face interview method using the Marmara Critical Thinking Disposition Scale and Coping with Stress Attitude Inventory Scale. In the analysis of the data; Independent Samples T - Test, ANOVA, Correlation Analysis, Welch, Levene and Tukey Test were used. According to the result of the research; It has been determined that there is a positive, low level and partially significant relationship between students' critical thinking tendencies and their tendency to cope with stress. In the preferences of critical thinking trends; differentiation was found only according to the sections they have been read. In their attitudes to cope with stress; gender, marital status, the department she studies, differ in being a member of any student community.