Fiziksel modelleme ve hızlı prototip yapımının ürün kimliği gelişimine etkisi
Physical model and rapid prototype activities for the product identity development affecting
  1. Tez No: 651368
  2. Yazar: ALİ ÖZBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SARİYE SELHAN YALÇIN USAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı Prototipleme, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Ürün Kimliği, Kullanıcı Deneyimi, Rapid Prototyping, Industrial Design, Product Identity, User Experience
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Araştırma, Endüstri Ürünleri Tasarım Disiplininin yeni ürün kimliği konumlandırma süreci altında, işbirliği oluşturduğu ve yönlendirdiği fiziksel prototipleme aşamasına odaklı tümleşik süreç basamaklarını incelemektedir. Ayrıca yeni ürün kimliği modelleme süreçlerindeki tasarlama aşamalarının temel rolünü, eğitim odaklı tanımlamaktadır. Araştırmada yer alan 'hızlı prototipleme' ve 'ürün kimliği tasarımı' terimleri ''endüstri ürünleri tasarımı'' faaliyetleri ile eşleştirilmektedir. İmalat sanayi uygulamalarında 'prototipleme↔kullanıcı deneyimi', 'yeni ürün kimliği↔kullanıcı deneyimi' ve 'endüstri ürünleri tasarımı disiplini↔endüstri ürünleri tasarımı eğitimi' işlevsel kavramlarının eşleştiği, eğitim ve sanayi uygulamalarının disiplinler arası temel süreç gelişimi, çalışmanın uygulama alanını oluşturmaktadır. Ayrıca, imalat sanayi uygulamalarında tasarlanan yeni ürünün kimlik modellemesindeki farklı yöntemlerin, akademik eğitime olan yansımasının katkısı, araştırmanın temel çerçevesidir. Çalışmada, imalat sanayinde tasarım faaliyetlerinin izlediği adımlar tanımlananarak ürün kimliği modelleme aşamalarını sonuç odaklı (endüstri ürünleri tasarımı aşamaları↔hızlı prototipleme etkisi↔kullanıcı deneyimi↔yeni ürün kimliği), yeni ürünün fiziksel prototipleme tercihi altında incelenmiştir. Tezin saha çalışması; akademik takvimde bir dönem (14 hafta) süren endüstri ürünleri tasarımı eğitimindeki proje ve ürün kimliği geliştiren 25 öğrenci, imalat sanayinde motosiklet ürünü geliştiren bölüm çalışanı (ürün geliştirme 7 mühendis) ve tasarım (3 tasarımcı) bölümü ile 5 firma yöneticisi birlikte, vaka konusu motosiklet ürün gamı tasarımı üstüne yapılan araştırmalarını içermektedir. Yeni ürün gelişimi ile beraber oluşan ürün kimliğinin işlevsel anlamı, kavramsallaştırılması, tanımları ve sınanması, endüstri ürünleri tasarımı faaliyetlerinin temel gelişim yapısını oluşturmaktadır. Bu anlamda, yeni ürün kimliği modelleme basamaklarının etkinliği veya yeni ürün tasarımı aşamalarının performansı ile ilgili üretim süreci dâhil, bütünsel yapıda yer alan tüm ölçütler fiziksel prototip imalatı ile sonuçlanmaktadır. Çalışmada, yeni ürün kimliği modellemesi üç farklı ana geliştirme basamağının etkileşimi altında değerlendirilmiştir. İlk bölümde, endüstri ürünleri tasarımı eğitiminde öğrencilere aktarılan proje tanımları oluşturulmuştur. İkinci aşamada katılımcı firmanın ürün geliştirme bölüm çalışanlarıyla, tasarım faaliyetlerinin işbirliği altında ürün kimliği uzmanlıklarının görüşleri değerlendirilmiştir. Üçüncü basamakta kullanıcı deneyimi ve müşteri test çalışmaları yer almaktadır.Ayrıca son aşamada, tasarım faaliyetleri ve hızlı prototipleme ilişkileri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research examines the integrated process steps focused on the physical prototyping phase that the Industrial Design Discipline cooperates with and directs under the new product identity positioning process. In addition, it defines the basic role of the design stages in the new product identity modelling processes with an education focus. The terms“rapid prototyping”and“product identity design”in the research are matched with“industrial product design”activities. The main areas of interdisciplinary process development of education and industry applications are the practice areas of education, and industry applications where 'prototyping↔user experience ',' new product identity ↔user experience' and 'industrial product design discipline↔ industrial product design education 'are matched. In addition, the contribution of the reflection of different methods in the identity modelling of the new product designed in manufacturing industry applications to academic education is the basic framework of the research. In the study, the steps followed by the design activities in the manufacturing industry are defined and the product identity modelling stages are examined with the result-oriented (industrial product design stages ↔ rapid prototyping effect ↔ user experience ↔ new product identity) under the physical prototyping preference of the new product. Field study of the thesis; 25 students who developed a project and product identity in industrial product design education, which lasted for one semester (14 weeks) in the academic calendar, a department employee (7 engineers in product development) and a design department (3 designer)and 5 company managers, together with the 5 company includes research on product range design. The functional meaning, conceptualization, definitions and testing of the product identity formed with the new product development constitute the basic development structure of the industrial product design activities. In this sense, all the criteria included in the holistic structure, including the production process related to the effectiveness of the new product identity modelling steps or the performance of the new product design stages, result in physical prototype manufacturing. In the study, new product identity modelling was evaluated under the interaction of three different main development steps. In the first part, project definitions that are transferred to students in industrial product design education are created. In the second stage, the opinions of the product identity specializations in cooperation with the design activities of the participant firm's product development department were evaluated. In the third step, user experience and customer test studies are also included. In the last stage, design activities and rapid prototyping relationships were also examined.