Eğlence ve kültür tüketiminin kent ve kır toplumlarında sosyo-ekonomik statü grupları bağlamında değerlendirilmesi
An evaluation of entertainment and cultural consumption in the context of socio-economic status groups in urban and rural societies
- Tez No: 651527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA YÜCESOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Sociology, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kent, kır, tüketim, eğlence ve kültür, sosyo-ekonomik statü, urban, rural, consumption, entertainment and culture, socio-economic status
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
1980'li yıllarla beraber esmeye başlayan küreselleşme rüzgârı ve dünya nüfusunun büyük bir bölümünün kentlerde yaşamaya başlaması kenti, kır ile olan karşıtlığı üzerinden açıklayan tanımları anlamsız kılmaya başlamıştır. Kent kökenli bir tüketim türü olan eğlence ve kültür tüketiminin kent ve kırda nasıl özellikler arz ettiğini ve bu tüketimin kent ve kırda sosyo-ekonomik statü (SES) gruplarına göre nasıl farklılaştığını anlamak kent ve kır arasındaki ilişkiselliği kavramaya yardımcı olacaktır. Bu doğrultuda temel amacı kent çalışmalarında yeni bir perspektifin gerekliliğine işaret etmek olan bu araştırmanın sorusu şudur:“Türkiye'nin kent ve kır örneklemlerinde 2002 ve 2011 yıllarında eğlence ve kültür tüketimi, SES gruplarına göre farklılaşmakta mıdır?”Bu soruyu incelemek adına TÜİK'in 2002 ve 2011 yıllarında uygulamış olduğu“Hanehalkı bütçe anketi”sonuçları SPSS programında analiz edilmiştir. Seçilen analizler bir fark testi olan Kruskal Wallis–H Testi ve bir tamamlayıcı analiz olan Tamhane's T2 Testidir. Elde edilen sonuçlar betimsel istatistikler ile desteklenmiştir. Türkiye'deki kent ve kır birimleri ile sınırlı olan bu araştırma nicel bir özellik arz ettiği ve geniş bir örneklemde gerçekleştirildiği için kent ve kırın kendi içlerindeki öznelliklerine dair yorum yapmak mümkün olmamıştır. Araştırmanın temel bulguları kent ve kırda ilgili yıllarda eğlence ve kültür harcamalarının SES gruplarına göre farklılaştığı yönündedir. Dolayısıyla ortaya çıkan sonuçlar birbirinin zıttı olarak tanımlanamayacak olan kent ve kır kavramları için yeni tanımlara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of the globalization phenomenon in the 1980s and the increasing number of populations who started to live in cities, the definitions that explained the city over its opposition to the rural area started to become invalid. Understanding how urban-based“entertainment and cultural consumption”differs in both rural and urban areas and the way this consumption differs in these two areas according to socio-economic status (SES) groups will be helpful to understand the relationship between rural and urban areas. In this regards, the aim of this study is making the point on the necessity of a new perspective in urban studies and its main research question is:“Entertainment and cultural consumption does differ according to the SES groups, in Turkey's urban and rural sample in 2002 and 2011?”In order to answer this question, the results of the“Household Budget Survey”implemented by TurkStat in 2002 and 2011 were analyzed using the SPSS program. The selected methods for analyzing the data are“Kruskal Wallis - H Test”which is a difference test and“Tamhane's T2 Test”which is a post-hoc analysis. The results of this analysis are supported by descriptive statistics as well. This study is limited to urban and rural areas in Turkey and presents a quantitative feature of these areas by using a large sampling, therefore, it is impossible to comment on the inner subjectivity of these areas. The findings of this study represent that entertainment and culture expenditures changes according to SES groups in the given years of 2002 and 2011.