Examining occupational functioning in individuals with bipolar disorder: An interpretative phenomenological analysis
Bipolar bozukluk tanısı almış kişilerde mesleki işlevsellik: Yorumlayıcı olgu bilim analizi
  1. Tez No: 651542
  2. Yazar: SULTAN MURADOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MAÇKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Mesleki İşlevsellik, Yorumlayıcı Olgu Bilim Analizi, Psikolojik Bozukluklar, İş Yaşamı, Bipolar Disorder, Occupational Functioning, Interpretative Phenomenological Analysis, Psychological Disorders, Working Life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı bipolar bozukluk tanısı almış çalışanların mesleki işlevsellik bağlamında deneyimlerine odaklanmaktadır. Araştırmanın ana hedefi, bu bireylerin işlevselliklerini etkileyen faktörleri ve başlarından geçen olayları nasıl yorumladıklarını ve çalışma ortamında kendilerini nasıl algıladıklarını anlamaktır. Araştırma kapsamında farklı meslekleri icra eden ve farklı özgeçmişlere sahip beş katılımcı ile görüşülmüştür. Araştırmacının gerektiği taktirde soruları yeniden düzenlemesi ve bir sonraki görüşmeden önce kendini değerlendirebilmesi için bir pilot görüşme yapılmıştır. Tüm görüşmeler bir ses kaydetme cihazı ile kaydedilmiş, deşifresi yapılmış ve Yorumlayıcı Olgu Bilim Analizi yöntemi ile incelenmiştir. Yapılan analize dayanarak beş ana tema oluşturulmuştur: Hastalık Dönemlerine Göre İş Deneyimleri; İşyerinde İlişkiler; Ne kadar esnek ?; Tanıyı paylaşmak ya da paylaşmamak: İşte Bütün Mesele bu! ve Damgalanmaya Dair Deneyimler. Alta temaları: Hastalık Dönemlerine Göre İş Deneyimleri - Depresif Dönem; Manik Dönem , İşyerinde İlişkiler - Bozukluğun İlişkiler Üzerindeki Etkisi; İşyerinde Destekleyici Tutumlar; Ne kadar esnek? - Çalışmaya Geç Başlamak;“Esnek”Rutin; Tanıyı Paylaşıp Paylaşmamak İşte Bütün Mesele Bu! Paylaşmayı Seçmek; Paylaşmamayı Seçmek, Damgalanmaya Dair Deneyimler. Sonuçlar, bu tanıyı alan kişilerin, hastalığın iki farklı döneminde genel performanslarını etkileyen çeşitli verimlilik ve işlevsellik düzeylerine sahip olduklarını göstermiştir. Katılımcılar işyerinde desteklendiklerini hissettiklerinde işlevselliklerinin arttığını, fakat, rahatsızlığın genel olarak meslektaşları, yöneticileri ve müşterileri ile ilişkilerini kötü yönde etkilediğini belirtmişlerdir. Katılımcılara evden çalışma ve işe geç başlama imkanı verildiğinde daha işlevsel hissettiklerini ifade ettiklerinden, esnekliğin önemi de vurgulanmıştır. İş yerinde bu tanıya sahip olduklarını açıklayıp deneyimlerini paylaşmış olsalar da, çoğu gelecekte bunu paylaşmayacağını veya böyle bir açıklama öncesi bir süre bekleyeceğini söylemiştir. Bipolar bozukluk tanısı olan kişiler dışlanma, damgalanma, ataklarla birlikte gelen işe gidememe ve kalitesiz iletişim nedeniyle daha düşük mesleki işlevselliğe sahipken, destek ve esneklik sağlandığında daha yüksek mesleki işlevselliğe sahip olduklarını bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Abstract The study focuses on the experiences of workers diagnosed with bipolar disorder in terms of occupational functioning. The main research objective was finding factors and events that impacted their functioning, their experiences of sense-making of what was happening to them and how they see themselves in the working environment. Five participants executing different professions and coming from different backgrounds were interviewed. One pilot interview was done before the consequent interviewing process in order for the researcher re-arrange questions if needed and to evaluate himself before the next interviews. All interviews were recorded with a voice recorder, transcribed and examined with Interpretative Phenomenological Analysis. Five main themes were formed based on the analysis: Working Experiences Related with Bipolar Episodes; Relationships at Work; How Flexible?; Disclosing or not Disclosing, That's the Question! and Stigmatization Experiences. The sub-themes are: Working Experiences Related with Bipolar Episodes - Manic Episode; Depressive Episode. Relationships at Work - The Impact of the Disorder on Relationships; Support in the Workplace; How Flexible? - Ability to Start Working Late ;“Flexible”Routine; Disclosing or not Disclosing, That's the Question! - Choosing to Disclose ; Choosing not to Disclose and Stigmatization Experiences. The results showed that people diagnosed with this disorder have different productivity and functioning levels in different episodes that affect their overall performance. Their well-being and functioning increase when they feel supported at work and the disorder affects their relationships with their colleagues, managers and clients. The importance of flexibility was also highlighted, since participants stated that they feel more functional when the possibility to work from home and to start late is given. Although they have shared their experiences disclosing their disorder at work, most of them said that they would not share it in the future or that they would wait for some time before disclosing it. While people with bipolar disorder have lower occupational functioning levels due to exclusion, stigmatization, absenteeism that come with the episodes and bad communication, with provided support and flexibility they reported having higher occupational functioning.