Tüketim kültürü ideolojisinin hegemonyası altındaki yeni çocukluk kavramı
The new concept of childhood under the hegemony of consumption culture ideology
  1. Tez No: 651748
  2. Yazar: ÖZGE YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN MEHMET ARSLANTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim Kültürü, Kültür Endüstrisi, Çocuk, Oyun, Oyuncak, KidZania, Consumer Culture, Culture Industry, Children, Games, Toys, KidZania
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
20. yy yeni dünya düzeni ile birlikte, bilginin, mal ve hizmetlerin sınır tanımayan bir şekilde akıp gittiği ve bireyin içinde bulunduğu ortamdan derinden etkilendiği bir dünyadır. Yeni düzende ekonomi, kapitalist sisteminin doğurmuş olduğu tüketim kültürü ve kültür endüstrisi kavramları ile şekillenmeye başlamıştır. Düzen içerisindeki yeri tarihsel süreç içerisinde farklı biçimlerde olan çocukluk imgesi, günümüzde tüketici konumundadır. Çalışmaya göre çocuk kültürü, içerisinde oyun ve oyuncak kültürünü de barındıran sosyokültürel bir alanın parçasıdır. Bu alan ile sürekli etkileşimde olan çocuk, toplumsal dinamiklere ( kapitalizm, tüketim kültürü, sanayileşme...) uyum sağlar. Uyum sağlama sürecinde oyun da bir aracı görevindedir. Çocuğun öğrenme ve kendini keşfetme alanlarından olan oyun, çocuğun sosyal gelişiminde geniş bir yer kaplar. Günümüzün postmodern oyun kültürü ile oyuncağın sosyal işlevlerinin çocuğa aktarımında, tüketim kültürü ve kapitalizmin yeri çalışmada ortaya konulmuştur. Kapitalizm ile birlikte mekânların çocuk üzerinden şekillenmesi ve sosyal pratikler ile yeniden üretilmesi sürecinin bir kopyası olan temalı çocuk eğlence merkezini, iletişimsel bir bakış açısıyla incelemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda, toplumsal değişimler, kültür, kültür endüstrisi, çocuk ve oyun kavramlarına değinilmiş ve kültür endüstrisinin yeni paradigmasını oluşturan çocuk oyun merkezlerinden; KidZania incelenmiştir. Çocuk ülkesi temalı eğlence merkezi KidZania' nın özellikleri, ortaya çıkardığı yeni ilişkiler ve çocuk kültürünün yeniden üretiminde nasıl etkili olduğunun iletişim sosyolojisi bağlamında çözümlenmesi amaçlanmaktadır. İncelenen mekân, çocukları oyun yolu ile kapitalizme dâhil etmekte ve marka bilinci aşılayarak, dış dünyada tüketime yöneltmektedir. Söylem ve dilin araçlarının yanı sıra, toplumun yeniden üretildiği sosyal eylemler aracılı söylem analizinin odağındadır ve çalışma bu analiz çerçevesinde göstergebilimsel çözümleme yöntemi ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
20. the century is a world in which information, goods and services flow uninhibited with the new world order and are deeply affected by the environment in which the individual resides. In the new world order, the economy began to take shape with the concepts of consumer culture and culture industry that the capitalist system had spawned. The image of childhood, whose place in order is in different forms in the historical process, is now a consumer. According to the study, children's culture is part of a sociocultural field that also includes play and toy culture. The child who constantly interacts with this field, social dynamics (capitalism, consumer culture, industrialization...) adapts. In the process of adapting, the game also serves as an intermediary. Games take up a large part in the child's social development, which is one of the areas of the child's learning and self-discovery. In the study, the place of consumption culture and capitalism in the transfer of the social functions of the toy to the child with today's postmodern play culture was revealed. It is aimed to examine the themed children's entertainment center, which is a copy of the process of shaping spaces through children and reproducing them through social practices, from a communicative point of view. In this context, the concepts of social changes, culture, culture ındustry, children and games were discussed and the new paradigm of the culture industry, the children's play centers; KidZania was examined. It is aimed to analyze the features of KidZania, the new relationships it creates and how it is effective in the reproduction of children's culture within the context of sociology of communication. The environment under study involves children in capitalism through play and leads them to consumption in the outside world by instilling brand awareness. In addition to the tools of discourse and language, social actions in which society is reproduced are the focus of mediated discourse analysis, and the study was supported by a method of semiotic analysis within the framework of this analysis.