1917 numaralı Trabzon Şer'iyye sicilinin değerlendirmesi ve transkripsiyonu (H. 1161-1163/M. 1748-1750)
The evaluation and transcription of Trabzon Court Record numbered 1917 (H. 1161-1163/M. 1748-1750)
- Tez No: 651749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRAÇ TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: XIII. Yüzyıl, Şer'iyye Sicili, Trabzon, 18th Century, Court Records, Trabzon
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Bu çalışmada, 1917 numaralı Trabzon sicil defterinin transkripsiyon ve değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirme yapılmasının amacı Osmanlı Devleti ve onun idari birimlerinden biri olan Trabzon tarihi çalışmalarına katkı sağlamaktır. Çalışmanın konusu H.1161-1163/M.1748-1750 yılları arasındaki kayıtlardan oluşmaktadır. Bu kayıtlarla dönemin sosyal, kültürel, siyasi, ekonomik ve hukuki olayları aydınlatılmaya çalışılmıştır.“1917 numaralı Trabzon Şer'iyye Sicili'nin Değerlendirilmesi ve Transkripsiyonu H.1161-1163/M.1748-1750”isimli bu tez giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında amacı ve yöntemi kısaca belirtilmiştir. Sonrasında Trabzon tarihi ve dönemin Osmanlı padişahı I. Mahmud hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde sicil defterinin özellikleri, defterdeki belge türlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise defterde yer alan kayıtlar ve içerikleri, idari taksimat, defterde geçen önemli kişiler, mimari eserler ve meslek grupları açıklanmıştır. Ve 1916 numaralı defter ile 1917 numaralı defterin karşılaştırması yapılmıştır. Defterin son bölümü ekler kısmıyla sona ermektedir. Ekler kısmında ise 1917 numaralı defterin transkripsiyonu yer verilmiştir. Ayrıca defterdeki kayıtlardan örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, done evaluation and transcription of Court Record Numbered 1917 of Trabzon. The purpose of this evalution is to contribute to historical work of Ottoman Empire and one of her administrative unit Trabzon. The subject of the study consists of the records between H.1161-1163/M.1748-1750. It was tried to be enlightened social, cultural, political, economical and legal events of that period.This thesis, titled“The Evaluation and Transcription of Trabzon Court Record Numbered 1917 (H. 1161-1163/ M.1748-1750)”consists of an introduction and two main sections. The purpose and the method of the thesis was stated in the introduction part. After that informations were given about history of Trabzon and the sultan of that period Mahmud I. In the first part includes the features of court records and document types in the court. In the second part ıt was explained records and their contents, administrative divisions, important people in the record, architectural works and occupation groups. And notebooks numbered 1916 and 1917 was compared each other. The last part of the court finishes with the appendix. In the appendix part the transcription of the court numbered 1917 is placed. Also it was sampled the exercises from the court.