Yazılı basında mağdur ve suça sürüklenen çocuklar
Child victims of crime and juveniles pushed to crime in written media
  1. Tez No: 651800
  2. Yazar: MERVE AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER YÜKSELBABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Hukuk, Sosyoloji, Journalism, Law, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: suça sürüklenen çocuk, mağdur çocuk, çocuk hakları, medya, gazete, SPSS ile içerik analizi, juveniles pushed to crime, child victims of crime, children's rights, media, newspaper, content analysis with SPSS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırmanın Amacı: Mağdur ve suça sürüklenen çocuklara ilişkin haberlerin, çocuk hakları ve hak ihlalleri ile medyanın toplumsal işlevi bağlamında değerlendirilmesidir. Araştırmanın Metot ve Kapsamı: Farklı yayın politikalarını temsil ettiğine inanılan ve geniş kitlelere hitap eden Cumhuriyet ve Hürriyet Gazetesi'nin 2008, 2009 ve 2010 yıllarındaki mağdur ve suça sürüklenen çocuklara ilişkin olayları konu alan haberleri içerik analizi tekniği ile taranmıştır. Sonuç: Mağdur ve suça sürüklenen çocuklara ilişkin haberler, çocuk haklarının ihlal edildiği, çocuklara yönelik olumsuz toplumsal algıların yansıtıldığı yahut inşa edilerek toplumsal dolaşıma sokulduğu bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose of the Research: This research constitutes an evaluation of news reports related to child victims of crime and juveniles pushed to crime in printed media within the context of children's rights and violations thereof, as well as the social function of media. Method and Scope of the Research: The news reports of Cumhuriyet and Hürriyet newspapers in 2008, 2009 and 2010, considered to represent varying publication policies and to appeal to mass population, in relation to events related to child victims of crime and juveniles pushed to crime, have been scanned with the technique of content analysis. Outcome: News reports related to child victims of crime and juveniles pushed to crime appear as a field where children's rights are violated, negative public perceptions regarding children are reflected, or constructed and provided to public circulation.