Sinop ili Erfelek ilçesi'ne bağlı Dağyeri Çerkes Köyünün tarihi, nüfus ve kültürel incelemesi
The history,population and cultural analysis of its birthplace Dagyeri Çerkes Villiage in Erfelek town of Sinop city
- Tez No: 651876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİ ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Dağyeri (Koçıgaze), Çerkes, Adığe, Kuşe Vored, Habze, Dağyeri (Koçığaze), Circassian, Adyghe, Lullaby, Xabze
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kafkas Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çerkez Dili Ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada Sinop ili, Erfelek ilçesine bağlı bir orman köyü olan Dağyeri (Koçıgaze) köyünün Sosyo-Kütürel tarihi üzerine bir araştırma yapılmıştır. Köy, 13 Kasım 1881 Yılında Sinop'a gelen Kuzey Kafkasyalı Çerkezler (Adığeler) tarafından kurulmuş olup, başlangıçta 30 hane kadar iken günümüzde hane sayısı 15'e kadar düşmüştür. Köyde ilk kurucu unsurlar tarafından, günümüzde köyün bir tarlası durumunda olan ve ilk yerleşilen yer, eski vatan ya da yurt manasına gelen hekuj adı verilmiştir. Köyün tamamı Çerkez'dir (Adığe). Köy, geçmişte Çerkez kültürünün yoğun olarak yaşandığı bir orman köyü idi. Ancak günümüzde özellikle 1980 li yılardan sonra başta Çerkez dili olmak üzere, diğer kültürel unsurlarını da her geçen gün yitirmektedir. Çalışmada özellikle Çerkezce'nin (Adığe) Abzeh lehçesi ile yer adları, yemekleri, beşik şarkıları, gelin alma şarkıları, Çerkezce sülale isimleri ve damgaları kayıt altına alınmıştır. Araştırma bir alan araştırması modeli olup, köydeki sosyo-kültürel değişimler görüşme yapılacak kimseler için düzenlenmiş,“Görüşme formu”ve“görüşme tekniği”ile belirlenmiştir. Ayrıca literatür incelemesi yapılıp bu alanda yapılmış bilimsel çalışmalardan da faydalanılmıştır. Verilerin toplanmasında 27 sorudan oluşan bir bilgi toplama aracı olan (Görüşme Formun) dan yararlanılmıştır. Araştırmaya katılanlarla yüz yüze görüşülmüştür. Görüşme yapılan kişilerin, Dağyeri (Koçıgaze) köyünde yaşayıp Çerkez(Adığe) kültürünü en yoğun yaşayanlar arasından olmasına özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dağyeri (Koçıgaze) village is a forest village in Erfelek district of Sinop province. The village was founded by the north Causasus Circassians (Adyeler) who came to Sinop on November 13,1881. while the number at the begining it was thirty household but now it is descreased until fifteen. The area which the people settled at the beginning is called Hekuj, and it means old hometown or old homeland. It is today a plantation field. The population in the village is completely Circassian. In this research we studied the use of Circassian language, cultural values, traditions, old stories, wedding songs and lullabies in the villages. The nearest Circassian village to Dağyeri is 10 kms away. Though Cirassian had been spoken till 1980s, today the number of the speakers decreased to eight. When the fact that the speakers of Circassian are now mostly elderly people between 75-90 is considered, it will be more obvious how meaningful and necessary this study is. The interviewed people live in Dağyeri (Koçığaze) and they live in culturally dense Circassian environment.