Başlangıcından M.Ö. 2. binyılın sonuna kadar Kıbrıs Mısır ilişkileri
Relations Between Cyprus and Egypt from the beginning to 2nd Millenium BC.
- Tez No: 651877
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR PINARCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Mısır, Doğu Akdeniz, Amarna Mektupları, Uluburun Batığı, Cyprus, Egypt, Eastern Mediterranean, Amarna Letters, Uluburun Wreck
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Akdeniz'in üçüncü büyük adası olan Kıbrıs, Doğu Akdeniz'de bulunan Mısır, Levant ve Anadolu'ya komşudur. Coğrafi konumundan ötürü geçiş güzergâhı görevi üstlenen Ada, siyasi ve ticari ilişkilerde aktif rol oynamıştır. İlişki içerisinde olduğu kültürleri etkileyen ve onlardan etkilenen Kıbrıs, ticari aktivitenin altın çağını yaşadığı Geç Tunç Çağı'nda bakır, kereste ve keramik gibi aranan birçok hammadde ve işlenmiş ürüne sahip olduğu için kısa zamanda politik ve ekonomik açıdan güç kazanır. M.Ö. 2. Binyıl Ada'nın Mısır, Yakın Doğu ve Ege medeniyetleri ile yakın ilişkiler kurduğu bir dönemdir. Konumuz gereği Kıbrıs Mısır özeline baktığımızda Mısır kralı (Firavunu), Alašia kralı arasındaki yazışmaları gösteren Amarna Mektupları, Geç Tunç Çağı'nda yapılan ticareti gösteren en önemli bulgulardan biri olan Uluburun Batığı, mütevazı yükü ile Gelidonya Batığı, karada birçok noktada ele geçen arkeolojik buluntular ikili ilişkilerin ne denli sık bir dokuya sahip olduğunu gösteren kıymetli kaynaklardır. Bahsi geçen kaynaklar aracılığıyla başlangıcından M.Ö.2. binin sonuna kadar Kıbrıs Mısır ilişkileri ayrıntılı bir şekilde gösterilmeye çalışılmıştır. Coğrafyanın toplumların değişmez kaderi olduğu bilgisinden yola çıkarak Kıbrıs'ın ve Mısır'ın etkileşimde olmasını sağlayan siyasi ve ticari ilişkiler gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cyprus, the third largest island in the Mediterranean sea, borders Egypt, the Levant and Anatolia, which are defined as eastern Mediterranean countries. Due to its geographical location, the island served as a transit route and played an active role in political and commercial relations. In The Late Bronze Age, when Cyprus experienced a golden age of commercial activity, it soon gained strength politically and economically, as it had many sought-after raw materials and processed products such as copper, timber and ceramics. B.C. The 2nd Millennium BC is a period when the island established close relations with the civilizations of Egypt, Near East and Aegean. When we look at Cyprus Egypt specific for our subject, the Amarna Letters showing the correspondence between the Egyptian king (Pharaoh) and the king of Alašia, the Uluburun Shipwreck, one of the most important findings showing the trade in the Late Bronze Age, the Gelidonya Shipwreck with its modest load, the archaeological finds found in many points on the land. They are valuable resources that show how close relationships are. From the beginning through the sources mentioned, M.Ö.2 The relations between Cyprus and Egypt have been shown in detail until the end of the millennium. Based on the knowledge that geography is the unchangeable destiny of societies, the political and commercial relations that enable Cyprus and Egypt to interact have been revealed.