Sürdürülebilir kentsel lojistik Şanlıurfa ili için bir alan çalışması
Sürdürülebilir kentsel lojistik Şanlıurfa ili için bir alan çalışması
  1. Tez No: 651889
  2. Yazar: BİLAL MIZRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM AKBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, SPSS, Şanlıurfa, Ulaşım, City, SPSS, Şanlıurfa, Transportation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, Şanlıurfa'da ekonomik, sosyal ve çevresel sorunların analiz edilmesi ve bu sorunların kentin bireysel paydaşlarının öngörüleri dahilinde çözüm üretilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma ayrıca Şanlıurfa'da kentsel paydaşların ekonomik, sosyal ve çevresel bağlamda yaşanabilir bir kentin gelecek nesillere göre tasarlanması için öneriler sunmaktadır. Kent içinde yüksekokul, lisans, yüksek lisans ve doktora egitim durumlarına göre 88 adet online ve 346 kişiyle yüzyüze anket yapılmıştır. Yüzyüze yapılan anketlerin 42 adedi anket çalışmasına yeterli olmadığı gerekçesi ile çıkarılmış ve 392 anket çalışması analize dahil edilmiştir. Çalışmada SPSS 26 analiz programı kullanılarak Güvenirlik, Açımlayıcı, Doğrulayıcı, Normallik, Tek Yönlü ANOVA ve Kruskas Wallis analizleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, ulaşımda yaşanan sorunlara ve ulaşımdan kaynaklı yaşanan gürültü kirliliğine yaş guruplarının tamamının etkilendiği görülmüştür. Şahsi araba kullanan 45 yaş üstü kişilerin ağır vasıtalardan daha çok etkilendiği görülmüştür. Kadınların gürültü kirliliğine duyarlılığı erkeklerden daha fazladır. Gürültü kirliliğinden kaynaklı fizyoljik etkiler 45 yaş üstü gruplarda daha baskındır. Sürdürülebilir kent ulaşımı ve yaşanabilir kentten beklentiler, diğer ölçümlenen değişkenlere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze economic, social and environmental problems in Şanlıurfa and to find solutions to these problems within the foresights of the individual stakeholders of the city. The study also provides suggestions for urban stakeholders in Şanlıurfa to design a livable city in an economic, social and environmental context for future generations. In the city, 88 online and 346 person face-to-face questionnaires were conducted according to the status of higher education, undergraduate, postgraduate and doctorate. 42 face-to-face questionnaires were removed due to insufficiency of the questionnaire study and 392 questionnaire studies were included in the analysis. Exploratory, Confirmatory, Normality, One Way ANOVA and Kruskas Wallis analyzes were used. As a result of this study, it is observed that all age groups were affected by the issues in transportation and noise pollution caused by transportation. It has been observed that people over 45 years old who drive personally are more affected by heavy vehicles. Women's sensitivity to noise pollution is higher than men's. Physiological effects owing to noise pollution are more dominant in groups over 45 years old. It is determined that the expectations from the sustainable urban transportation and livable city are higher than the other measured variables.