Basra ve Kûfe ekollerine göre fiil-i muzariyi nasb eden edatlardaki ihtilaflar
The disputes in the prepositions transforming the verbs in the muzarri conjugations into the nasb cases according to Basra and Kufah schools
  1. Tez No: 651894
  2. Yazar: ÜLKÜ AĞGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dil ekolleri, nahiv, lahn, nasb eden edatlar, muzari fiil, Arab language schools, nahw, dispute, nasb prepositions, and muzari
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
İslami fetih hareketleri neticesinde birçok toprak parçasının Arap sınırlarına dâhil edilmesiyle birlikte Araplar, Arap olmayanlarla birlikte yaşamaya başlamışlardır. Bu kaynaşmaya bağlı olarak Arap dilinde lahn olarak isimlendirilen çeşitli bozulmalar meydana gelmiştir. Öyle ki, bu dil hataları, sadece konuşmalarla kalmayıp, hayatın diğer alanlarına dahi yansımıştır. Gelinen durumla alakalı olarak dil âlimleri tarafından olaya müdahale edilmiş ve Arapçanın korunmasına yönelik bu alanda önemli çalışmalar başlatılmıştır. Başta Basra olmak üzere, Kûfe, Endülüs, Bağdat, Mısır ve dünyanın farklı noktalarında oluşturulan ekollerde dil kaideleri tesis edilmiş, böylece Arap grameri ortaya çıkmış ve dildeki hataların önüne geçilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmamızda gramerin alt başlıklarından birini teşkil eden, muzari fiilin nasb edilmesi ile ilgili Basra ve Kûfe ekolleri arasında vücud bulan ihtilafları imkân nisbetince ortaya koymayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Arabs started to live together with non-Arabs as a result of the conquest of new territories and expansion of the Arab borders. Due to this togetherness, various distortions occurred in the Arabic language called lahn. The reflection of these language errors were not only seen in speeches, but also in other areas of life. With the intervention of the linguists in the situation, various important studies on the protection of Arabic language were initiated in this field. Language rules were established and developed especially in the school of Basra and in the schools of Kufah, Andalusia, Baghdad, Egypt and in the schools founded in the different parts of the world. Thus, Arabic grammar came into existence, so that language errors could be prevented. In this study, we aimed to reveal the disputes between Basra and Kufah schools as much as possible during the stage of transforming a verb in the muzarri conjugation into nasb case, which constitutes one of the subtitles of grammar.