Die einstellung der in deutschland lebenden Türkischen kinder gegenüber der Türkischen sprache und ein modellvorschlag am fallbeispiel des landes Hessen
Almanya'da yaşayan Türk çocuklarının Türkçeye karşı bakış açıları ve bir model önerisi Hessen eyaleti örneği
- Tez No: 651893
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BAYRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türk Çocukları, Eğitim Ataşeliği, Tutum Ölçeği, Turkish children, The office of educational attaché, Attitude scale
- Yıl: 2020
- Dil: Almanca
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmanın amacı; Almanya'da yaşayan Türk çocuklarının ana dilleri Türkçeye yönelik tutumlarını ortaya koymak ve yazdıkları Türkçe metinleri değerlendirmektir. Araştırmanın evrenini, Almanya'da yaşayan Türk çocukları oluşturmaktadır. Çalışma 2019-2020 eğitim öğretim yılında Almanya'nın Hessen Eyaletinde Frankfurt Eğitim Ataşeliğine bağlı olarak Türkçe dersi alan ve rastgele seçilen 11-15 yaş arası 302 Türk öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırmada kullanılacak verilere ulaşmak için Ülker Şen tarafından geliştirilen“Yurt Dışında Yaşayan Türk Çocuklarının Ana Dillerine Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Türk çocuklarının yazılı anlatımlarına yönelik veriler için ise öğrencilerin Türkçe olarak yazdıkarı metinlerden faydalanılmıştır. Almanya'da yaşayan Türk çocuklarının Türkçeye yönelik tutumları orta seviyede olmasına karşın yazılı anlatımlarında başarısız oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are to reveal the attitudes of Turkish children living in Germany towards their mother tongue, Turkish, and to evaluate the texts they write in Turkish. The universe of the study consists of Turkish children living in Germany. The sampling method has been chosen since it is not possible to collect data from all Turkish children in Germany. The research has been carried out on 302 randomly chosen Turk students, between the age of 11-15, who have been studying Turkish under the supervision of Frankfurt Office of Educational Attaché in the Hessen State of Germany in 2019-2020 educational year. To collect the data,“Attitude Scale for Turkish Children Living Abroad Towards Mother Tongue”and“Personal Data Form”have been used. In addition, texts written in Turkish by these students have been used to collect data of their written expression skills. It has been seen that they were unsuccessful in their written expressions even though the attitudes towards Turkish of these Turkish children living in Germany were positive.