Toroslar'da Bozkır (Konya) güney batı yöresinin petrol anakaya ve organik fasiyes özellikleri
Petroleum source rock and organic facie characteristicsof sw Bozkır (Konya) in Taurus
  1. Tez No: 65193
  2. Yazar: NAZAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bozkır, Toros, Ana Kaya, Organik Fasiyes, Rock-Eval, Vitrinit Yansıması, Bozkır, Taurus, Source Rock, Organic Facies, Rock-Eval Analysis, Vitrinite Reflectance
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
V ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOROSLAR'DA BOZKIR (KONYA) GÜNEYBATI YÖRESİNİN PETROL ANA KAYA VE ORGANİK FASİYES ÖZELLİKLERİ Nazan YALÇIN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Orhan ÖZÇELİK Toroslar'da Bozkır (Koma) güneybatı yöresinde yüzeyleyen sedimanter birimlerin petrol ana kaya ve organik fasiyes özelliklerinin ortaya çıkarılması amacıyla bu çalışma yapılmıştır. İnceleme alanındaki birimler stratigrafik özelliklerine göre temelde Üst Kretase yaşlı Sülek karmaşığı ve bunun üzerine tektonik dokanakla gelen Orta Devoniyen-Üst Kretase yaş aralığına sahip Bozkır alloktonundan oluşur. Bu birimlerden amaca uygun olan, Karbonifer yaşlı Çelmeliler formasyonu, Permiyen yaşlı Karadağ kireçtaşı ve Triyas yaşlı Bartlı formasyonu, organik jeokimyasal ve organik petrografik analizler ile değerlendirilmiştir. Çelmeliler formasyonuna ait örneklerin toplam organik karbon miktarı ortalama % 0.20 dir. Örnekler genellikle denizel organik maddelerden oluşmaktadır. Vitrinit yansıma değerleri ortalama % 2.36 dır. Bu değere göre birim aşın olgun (Metajenez) zonundadır.. Rock-Eval piroliz analizi ile belirlenen hidrojen indeksi (HI) ve TOC değerlerininVI karşılaştırılması ile oluşturulan köken zenginliği diyagramında birimin petrol ana kayası, olamayacağı, fakat ender olarak doğal gaz üretebileceği saptanmıştır. Formasyon, D organik fasiyesinde çökelmiştir ve verimsiz petrol ana kavasıdır. Karadağ kireçtaşı örneklerinde ortalama % 0.17 toplam organik karbon ve ortalama % 0.52 vitrinit yansıması değeri belirlenmiştir. Bu değerler birimin erken olgun (Katajenez) zonda olduğunu göstermiştir. Örneklerde egemen organik madde denizel kökenlidir. Formasyon D organik fası\ esinde çökelmiştir ve verimsiz petrol ana kayasıdır. Bartlı formasyonu'na ait örneklerde yapılan analizlerde ortalama % 0.08 toplam organik karbon ve % 0.52 vitrinit yansıma değerleri saptanmıştır. Rock-Eval piroliz analizlerine göre birim D organik fasiyesinde çökelmiştir ve verimsiz petrol ana kavasıdır.
Özet (Çeviri)
VI] ABSTRACT Msc Thesis PETROLEUM SOURCE ROCK AND ORGANIC FACIES CHARACTERISTICS OF SW BOZKIR (KONYA) IN TAURUS Nazan YALÇIN Cumhuriyet University Institute of Applied and Natural Sciences Geological Engineering Department Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Orhan ÖZÇELİK This study aims to determine the petroleum source rock and organic facies characterizations of the sedimentary units outcrops in the SW of Bozlar (Konya) in Taurus. The study area mainly consist of two sedimentary units which are Upper Cretaceous Sixlek melange at the base and Middle Devonian-Upper Cretaceous Bozkır alloctone overlies the Sixlek melange with an unconformity which is tectonically. Carboniferous Çelmeliler formation. Permian Karadağ limestone and Triassic Bartli formation of the above mentioned units were evaluated by organic geochemical and organic petrographich analysis. ' Total organic carbon is calculated with an average value of 0.20 % from the analysis of the samples taken along the measured columner section in the ÇelmelilerVIII formation. Samples are formed by marine organic materials, in generally. Average vitrinite reflection is 2.36 % and according this value the unit is on the zone of high mature (Metagenesis). According to the source potential diagram is constitued with the correlation of TOC value and hydrogen index (HI) value from Rock-Eval pyrolysis, we can say that the unit is not a source rock of petroleum but may rarely product the natural gas. The obtained value from the works indicates that Çelmeliler formation had been deposited in D organic fades. For the Karadağ limestone samples, total organic carbon value with a mean value of 0.17 % and vitrinite reflection value averaging 1.20 % were determined. The values show the early mature stage (Catagenesis). Major organic materials in the samples are marine origin. Unit had been deposited in D organic facies and is an unproductive source rock. Total organic carbon value averaging 0.08 % and vitrinite reflectance value with a mean value of 0.52 % were obtained by the analysis on the samples of Barth formation. Unit had been deposited in D organic facies and is unproductive petroleum source rock according to Rock-Eval analysis.