'Namaras-Eğrigöl-Seyiricek (GB Hadim-Konya) yöresinin jeolojisi'
'Geology of the Namaras-Eğrigöl-Seyiricek (SW Hadim-Konya/ Turkey)'
  1. Tez No: 112489
  2. Yazar: ERDEM ÇÖREKÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Toroslar, Tektonik, Hadim, Stratigrafi, Yapısal Evrim
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
DOKTORA TEZİ NAMARAS-EĞRİGÖL-SEYİRÎCEK (GB HADİM KONYA) YÖRESİNİN JEOLOJİSİ Jüri Erdem ÇÖREKÇİOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yıl:2001, Sayfa: 107 Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL (Başkan) Prof. Dr. İ. Erdal KEREY (Üye) Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ (Üye) oz Orta Toroslar'ın batı kesiminde Bozkır-Hadim ve Gündoğmuş ilçeleri arasında kalan alanda yürütülen bu çalışmada; stratigrafik ve yapısal özellikler açısından birbirinden farklı havzaları temsil eden ve birbirleriyle tektonik ilişkili 4 adet yapısal birim ayırtlanmıştır. Bunlar, Beyşehir-Hoyran-Hadim naplarına ait olan“Hadim napı”, Antalya naplanna ait,“Çataltepe napı”,“Anamas-Akseki otoktonu”ve ilk kez bu çalışma ile yeni tanımlanmış olan“Eğrigöl napı”dır. Anamas-Akseki otoktonu içerisinde, Liyas-Dogger yaşlı Kurucaova formasyonu, Malm yaşlı Akkuyu formasyonu, Kretase yaşlı Akseki kireçtaşı, Üst Kretase yaşlı Seyrandağı kireçtaşı, Üst Paleosen - Eosen yaşlı Bakalasay ve Orta Eosen yaşlı Çaşıryayla formasyonları ayırtlanmıştır. Bölgede Çataltepe napına ait; Üst Triyas yaşlı Kasımlar formasyonu ve Jura-Kretase yaşlı Kayabükü formasyonu; Hadim napına ait Orta-Üst Devoniyen yaşlı“Gölboğazı formasyonu”, Karbonifer yaşlı“Yarıcak formasyonu”ve Permiyen yaşlı“Çekiçdağı formasyonu”yüzeylemektedir. Bu çalışmada tanımlanan Eğrigöl napında ise; Üst Permiyen yaşlı Karagöztepe formasyonu, Orta-Üst Triyas yaşlı Kürtleryaylası formasyonu, Liyas yaşlı Boztepe formasyonu, Jura yaşlı Biberler formasyonu ve Paleosen/Eosen yaşlı Söbüçimen formasyonu yüzlek vermektedir. Bölgede geniş alanlarda yüzlek veren Kuvaterner yaşlı morenler bu yapısal üniteleri açısal uyumsuzlukla üzerlemektedir. Bölgedeki en genç birimleri oluşturan alüvyonlar ise inceleme alanındaki tüm birimleri açısal uyumsuzlukla örtmektedir. Bölgede Geç Kretase-Lütesiyen aralığında iki aşamalı olarak gelişen kuzey-güney yönlü sıkışma rejimi sonucu Çataltepe napı Üst Kretase-Paleosen'de güneyden Anamas-Akseki otoktonu üzerine yerleşmiş ve devam eden bu sıkışmaya bağlı olarak Lütesiyen'de Hadim ve Eğrigöl napları kuzeyden otokton üzerine bindirmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilere göre bölgenin genel olarak kuzeydoğu-güneybatı yönlü sıkışma kuvvetlerinin etkisi altında kaldığı ve buna bağlı olarak kuzeybatı-güneydoğu yönlü bindirme ve kıvrımlar ile kuzeybatı-güneydoğu ve doğu-batı yönlü normal faylanmaların geliştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS GEOLOGY OF THE NAMARAS-E?RIGOL-SEYİRİCEK (SW HADİM-KONY A/TURKEY) Erdem ÇÖREKÇİO?LU DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APLLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Year:2001, Pages: 107 Jury :Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL (Head) :Prof. Dr. İ. Erdal KEREY (Member) :Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ (Member) ABSTRACT In this study carried out in the area located between Bozkir-Hadim and Gündoğmuş towns at western part of the Central Taurus;four structural units have been differentiated which tectonically related to each other and represented different basins of stratigraphic and structural characteristics. These are“Hadim nappe”of Beyşehir- Hoyran-Hadim nappes,“Çataltepe nappe”of Antalya nappes,“Anamas-Akseki autochtone”and firstly identified in this study the“Eğrigöl nappe”. Within the Anamas-Akseki autochtone, the Liassic-Dogger Kurucaova formation, Malm Akkuyu formation, Cretaceous Akseki limestone, Upper Cretaceous Seyrandağı limestone, Upper Cretaceous Seyrandağı limestone, Upper Paleocene-Eocene Bakalasay and Middle Eocene Çaşıryayla formation have been identified. In the region, Upper Triassic Kasımlar formation and Jurassic-Cretaceous Kayabükü formation of Çataltepe nappe; Middle-Upper Devonian“Gölboğazı formation”, Carboniferous“Yancak formation”and Permian“Çekiçdağıdağı formation”of Hadim nappe crop out. The Eğrigöl nappe, identified in this study, includes exposures of Upper Permian Karagöztepe formation, Middle-Upper Triassic Kürtleryaylası formation, Liassic Boztepe formation, Jurassic Biberler formation and Paleocene/Eocene Söbüçimen formation. In the region, the Quaternary age morains crop out widely and overlain these structural units by angular unconformity. The alluvions as the youngest units in the region cover the all units in the study area by angular unconformitiy. During Late Cretaceous-Lutetian interval due to development of two-stage north-south compressional regime, the Çataltepe nappe in Late Cretaceous-Paleocene emplaced over Anamas- Akseki autochtone from south; related to this continued compression, Hadim and Eğrigöl nappes thrusted over autochtone from north during Lutetian. With respect to the data obtained from this study, the region undergone generally northeast-southwest directed compressional forces and consequently, the northwest-southeast trending thrusts and folds, northwest-southeast and east-west trending normal faults were developed. Key words : Central Taurus, Tectonics, Hadim, Stratigraphy, Structural volution