Sivas Tersiyer Havzası kuzey kenarının Çırçır-Hamzaşeyh köyleri (Sivas KB) arasındaki kesiminin jeolojik özellikleri
Geological features of northern boundary of the Sivas tertiary basin between the villages of Çırçır-Hamzaseyh
- Tez No: 65195
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sivas Tertiary Basin, North Anatolian Thrust, General Geology
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİVAS TERSİYER HAVZASININ KUZEY KENARININ ÇIRÇIR - HAMZAŞEYH KÖYLERİ (SİVAS KB) ARASINDAKİ KESİMİNİN JEOLOJİK ÖZELLİKLERİ Ekrem KALKAN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Halil GÜRSOY Sivas KB' sında yeralan inceleme alanı, izmir - Ankara - Erzincan kenet kuşağı olarak bilinen ofiyolitli karışık üzerinde ve aynı zamanda Sivas Tersiyer Havzasının kuzey kenarında bulunmaktadır. Bu araştırmada, Sivas Tersiyer Havzasının kuzey kenarında yüzeyleyen kaya birimleri iki ana bölüme ayrılarak incelenmiştir. Birinci bölümü oluşturan Temel Birimler; Paleozoyik yaşlı metamorfitler (Akdağmadeni metamorfitleri), Üst Kretase öncesi yaşlı ofiyolitli karışık (Tekelidağ karışığı) ve bu karışığın epiofiyolitik örtüsünü oluşturan volkano-tortul ve tortul kaya birimlerden oluşmaktadır. Bu temel birimler içerisine sokulum yapmış Paleosen yaşlı asidik mağmatik kayaçlar (Banaz plütonu), değişik litofasiyeslerde oluşmuş birbirleriyle yanal ve düşey geçiş sunan Eosen yaşlı kaya birimleri ve karasal ortamda çökelmiş Üst Miyosen(?)-Pliyosen yaşlı kırıntılı kaya birimleri Tersiyer Birimlerini oluşturur. Bölgede etkili olan K-G yönlü sıkışmaya bağlı olarak oluşan Kuzey Anadolu Bindirme Zonunun Temel Birimler ile Tersiyer ve daha genç kaya birimlerle ilişkisi incelenmiştir. Bölgede ana tektonik yapılar genelde kuzeyden güneye doğru bindirmeler biçiminde gelişmiştir. Bu bindirmelerle eşyaşlı küçük ölçekli birkaç doğrultu atımlı faylar da gelişmiştir. Üst Miyosen(?)-Pliyosen yaşlı kaya birimlerini de etkilemiş olan bindirmeler ve doğrultu atımlı faylar boyunca genç traverten oluşumları gözlenmektedir. Anahtar kelimeler. Sivas Tersiyer Havzası, Kuzey Anadolu Bindirmesi, Genel Jeoloji
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms Thesis GEOLOGICAL FEATURES OF NORTHERN BOUNDARY OF THE SİVAS TERTIARY BASIN BETWEEN THE VILLAGES OF ÇIRÇIR - HAMZAŞEYH (SİVAS NW). Ekrem KALKAN Cumhuriyet University Institute of Applied and Natural Sciences Geological Engineering Department Supervisor: Dr. Halil GÜRSOY The study area located within the Izmir - Ankara - Erzincan ophiolitic suture zone along the northern boundary of the Sivas Tertiary basin. In this study, the rock units on the northern boundary of the Sivas Tertiary Basin are classified into two main groups. The first group consist of basement rocks of Paleozoic metamorphics (Akdağmaden metamorphics), Pre-Upper Cretaceous ophiolitic melange and epiophiolitic volcanosedimentary and sedimentary cover rocks. The Paleocene asidic intrusive magmatic rocks (Banaz pluton), Eocene rocks displaying various lateral and vertical fades changes and continental Upper Miocene (?)-Pliocene elastics represent the Tertiary units. The relationship between the North Anatolian Thrust Zone and basement and Tertiary units was examined in terms of dominant N-S compressional tectonic regime. The main structures were mainly propagated from north to south as the thrust sheets. Syntectonically similar small-scaled strike-slip faults are accommodated with thrusts. Young travertine occurrence along with thrusts and strike-slip affecting the Upper Miocene (?)-Pliocene units were also observed.