Petrol rafineri atıksularının hareketli yatak biyofilm reaktör (HYBR) prosesi ile arıtımında hidrolik alıkonma süresinin etkisi
Effects of hydraulic retention time on treatment of petroleum refineries effluents by moving bed biofilm reactor ((MBBR)
  1. Tez No: 652058
  2. Yazar: MOSSTFA MAAN TAHER MAAROOF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN NAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif çamur prosesi, fenol giderimi, rafineri atıksuyu, hareketli yatak biyofilm reaktör, biyofilm, atıksu, Activated Sludge Process, phenol removal, petroleum refineries wastewater, moving bed biofilm reactor (MBBRs), biofilm, wastewater
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Atıksu arıtma teknolojisi her geçen yıl farklı kirleticilerin daha verimli ve daha düşük maliyetli giderimi konusunda gelişmektedir. Ancak, petrol rafineri atıksuları gibi bazı endüstriyel atıksuların arıtımında zorluklar halen yaşanmaktadır. Konvansiyonel aktif çamur proseslerine alternatif olarak Dünya'da son zamanlarda hareketli yatak biyofilm reaktörü (HYBR) uygulamaları geliştirilmiştir. Petrol rafineri atıksuları yüksek fenol içerikleri ile karakterize edilebilmektedir. Bu çalışmada, sentetik olarak hazırlanan petrol rafinerisi atıksuyunu temsil eden atıksuda farklı fenol konsantrasyonlarında HYBR ile KOİ ve fenol giderimi incelenmiştir. HYBR'de 800 m2/m3 yüzey alanına sahip 25 mm çapında ve 3,5 mm yüksekliğinde polietilen malzemeden yapılmış olan AnoxKaldnesTM K5 biyo-taşıyıcı malzeme kullanılmıştır. Deneylerde 1 L hacminde 4 paralel HYBR kullanılmış ve %30 doluluk oranında biyo- taşıyıcı malzeme ile doldurulmuştur. Reaktörlerden biri kontrol reaktörü olarak işletilmiş ve fenol içeren atıksu beslenmemiştir. 200, 500 ve 1000 mg/L fenol konsantrasyonun KOİ giderimi ve fenol gideriminde etkisi araştırılmıştır. Hidrolik alıkonma süresi (HRT) nin etkisinin izlenmesi için reaktörler 12, 24, 48 ve 60 saat HRT'lerde işletilmiştir. Reaktörlerde MLSS, ÇHİ, oksijen tüketim hızı, KOİ ve fenol değişimleri izlenmiştir. En yüksek KOİ ve fenol giderimi, 200 mg/L fenol dozlanan HYBR A'da >%93 ve %95 olarak 60 saat HRT'de belirlenmiştir. En düşük KOİ ve fenol giderimi ise 1000 mg/L fenol dozunda HYBR C'de %10 ve %13 olarak 12 saat HRT'de belirlenmiştir. 48 saatlik HRT'de; 200 mg/L fenol dozlanan HYBR A'da %85 KOİ giderim verimi elde edilirken, 500 mg/L fenol dozlanan HYBR B'da %79, 1000 mg/L fenol dozlanan HYBR C'de %55 KOİ giderim verimi elde edilmiştir. Fenol dozlanmayan kontrol reaktöründe ise KOİ giderim verimi >%93 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Wastewater treatment technology is developing every year for more efficient and cost effective removal of different pollutants. However, there are still difficulties in the treatment of some industrial wastewater such as oil refinery wastewater. As an alternative to conventional activated sludge processes, moving bed biofilm reactor (MBBR) applications have recently been developed. Petroleum refinery wastewaters could be characterized with respect to their high phenol content. In this study, in wastewater representing the synthetically prepared petroleum refinery wastewater COD and phenol removal by MBBR was investigated at different concentrations of phenol. AnoxKaldnesTM K5 bio-carrier material made of polyethylene material with a surface area of 800 m2/m3 and a diameter of 25 mm and a height of 3.5 mm is used in the MBBR. In the experiments, 4 parallel MBBR s in a volume of 1 L were used and filled with biocarrier material with a 30% of fill rate. One of the reactors operated as a control reactor and was not fed with a phenol containing wastewater. The effect of 200, 500 and 1000 mg/L of phenol concentration on COD removal and phenol removal was investigated. In order to monitor the effect of hydraulic retention time (HRT), reactors were operated at 12, 24, 48 and 60 hours of HRT. Changes in MLSS, SVI, oxygen consumption rate, COD and phenol were observed in the reactors. The highest COD and phenol removal was determined as > 93% and 95% in HYBR A dosed with 200 mg/L phenol at 60 hours HRT. The lowest COD and phenol removal was determined as 10% and 13% in MBBR C at 1000 mg / L phenol dose at 12 hours HRT. While 85% COD removal efficiency was obtained in MBBR A dosed with 200 mg / L phenol, 79% COD removal efficiency was obtained in MBBR B dosed with 500 mg / L phenol and 55% COD removal efficiency was obtained in MBBR C dosed with 1000 mg / L phenol at 48 hours HRT. The COD removal efficiency was obtained as > 93% in the control reactor in which phenol was not dosed.