Maternal kızamık antikorlarının kaybolma yaşı
The disappearance time of maternal measles antibodies
- Tez No: 652069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİ VİDİNLİSAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kızamık, kızamık aşısı, maternal kızamık antikoru, Measles, measles vaccine, maternal measles antibody
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Kızamık çok bulaşıcı, mortalitesi yüksek ve aşı ile korunulabilir bir hastalıktır. Aşı etkinliği için anneden geçen antikor düzeyleri önemlidir. Bu çalışmada ülkemizde kızamık aşılama zamanı ile ilgili çalışmalara katkıda bulunmak amacı ile hastalığa karşı doğal yolla ve aşı yolu ile immünite kazanan anne bebeklerinde maternal antikorların kaybolma zamanını araştırmayı amaçladık. Yöntemler: Hastanemiz yenidoğan polikliniğine 01 Haziran 2003- 31 Temmuz 2003 tarihleri arasında getirilen yenidoğan bebekler arasından rastgele seçilmiş 150'si bu çalışmaya alındı. Anneden geçen antikor düzeylerini saptamak için anne ve bebekten ilk 15 günde, daha sonra 6. ve 9. aylarda sadece bebeklerden venöz kan örnekleri alındı. Kızamık antikor titre tayini için nötralizasyon yöntemi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 150 anne ve bebekleri, annelerin yaş ve aşılanma durumlarına göre 4 gruba ayrıldı. Gruplar arasında bebeklerin cinsiyet dağılımı, ailelerin gelir durumu ve annelerin eğitim durumu açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). 150 anne ve bunların bebeklerinden ilk ayda alınan kan örneklerinden 146'sında (%97,3), 6. ayda kontrole getirilen 131 bebeğin 122'sinde (%93,1), 9. ayda kontrole getirilen 118 bebeğin 5'inde (%4,2) kızamık antikor titresi pozitif bulundu. 1, 6 ve 9. aylarda bebeklerde gruplara göre kızamık antikor pozitifliği açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, kızamık koruyucu antikor düzeylerinin kaybolma zamanı açısından aşılı anne bebekleri ile hastalığı geçirerek immünite kazanan anne bebekleri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. 9. ayda tüm bebeklerin %95,8'inde maternal antikorların kaybolduğu ve kızamığa karşı korumasız hale geldikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Measles is a highly contagious disease that has a high mortality and can be protected by vaccination. Transplacental antibody levels are important for vaccine efficacy. In this study, as a contribution to the studies on measles vaccination time in our country, we aimed to investigate the decay timing of maternal antibodies in infants who have been immunized naturally and by vaccination against the disease. Methods: 150 randomly selected newborn babies among those admitted to our hospital's neonatal outpatient clinic between 01 June 2003 and 31 July 2003 were included in this study. Venous blood samples were taken from the mother and baby in the first 15 days, and then from only the infants at the 6th and 9th months to determine the transplacental antibody levels. Neutralization method was used to determine the measles' antibody titers. Results: 150 mothers and their babies included in the study were divided into 4 groups according to the ages and vaccination statuses of the mothers. There was no statistically significant difference between the groups in terms of the gender distribution of the babies, the income levels of the families and the education levels of the mothers (p> 0.05). Measles' antibody titers were found positive in 146 (97.3%) of the 150 blood samples taken from mothers and their babies in the first month, 122 of the 131 babies (93.1%) brought in for examination at the 6th month and in 5 (4,2%) of the 118 babies at the 9th month. There was no statistically significant difference in babies at 1st, 6th and 9th months in terms of measles' antibody positivity (p> 0.05). Conclusion: In our study, the decay timing of protective antibody levels in vaccinated mothers was not different than those of mothers who gained immunity through the disease. It was observed at the 9th month that maternal antibodies disappeared in the 95.8% of all the babies and they became unprotected against the measles.