Ankara'da 1-6 yaş grubunda incelenen 683 çocuğun kızamığa karşı bağışıklık durumu
Immunological status for measles of 683 children aged 1-6 in Ankara
  1. Tez No: 69520
  2. Yazar: MERAL DEMİRÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ BUMİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kızamık hastalığı, kızamık aşısı, kızamık serolojisi, Measles infection, measles vaccine, measles serology
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
135 BÖLÜM VII ÖZET Araştırma, Ankara ili kent, kır ve gecekondu yerleşim yerlerinde 1-6 yaş grubundaki 683 sağlıklı çocukta kızamık virusuna karşı bağışıklık durumunu ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla Ağustos 1994 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Kızamığa karşı bağışıklık Hemagglutiasyon Inhibisyon tekniği ile incelenmiştir. Araştırmada incelenen 1-6 yaş grubundaki toplam 683 çocuğun %88.3'ünün karta ve hikayeye göre aşılı, %9.7'sinin aşısız olduğu tespit edilmiştir. En yüksek aşılanma oranı kentsel bölgede (%95.9), en düşük aşılanma oranı ise gecekondu bölgesinde (%82.3) belirlenmiştir., Araştırma kapsamında incelenen 1-6 yaş grubu tüm çocukların %78.9'u kızamığa karşı bağışık bulunmuştur. Seropozitifliğin sadece aşıya bağlı gelişmediği düşünüldüğünde, gözlenen bu değerler kızamığa karşı korunanların yüzdesi olarak değerlendirilmiştir. Kızamığa karşı HI antikor titrasyon değeri, 5 yaş grubunda 1, 2 ve 3 yaş gruplarından daha düşük gözlenmiştir. Araştırmaya katılan ve aşılı olduğu saptanan çocukların ise %8 1.3 'ünün kızamığa karşı bağışık olduğu tespit edilmiştir. Seropozitiflik ve antikor titresinin yaşla birlikte azaldığı, 5 yaş grubunda en düşük düzeyde olduğu ve 6 yaş grubunda yeniden arttığı gözlenmiştir. Bu durum, 6 yaşta ilkokula başlama ile vahşi kızamık virusuyla karşılaşma sonucu antikor titrelerinin yükseldiğini düşündürmektedir. İlkokul 1. sınıfda uygulanacak rapel doz ile, aşısız çocuklar ile primer ve sekonder aşı başarısızlığı gelişen aşılı çocukları bağışıklamak mümkündür. Ulusal kızamık aşı takvimi bu doğrultuda gözden geçirilmelidir. Aşılı çocukların %19'unun kızamığa karşı hassas olduğu tespit edilmiştir. Bu oran, yüksek aşılama oranlarına ulaşılsa bile, hassas kalan çocukların birikmesi nedeniyle, salgınlarının devam etmesine zemin hazırlayabilecek düzeydedir. Araştırmada, aşılı çocuklarda seropozitiflik ve antikor titrasyon değerinin yerleşim yerlerine göre farklılık göstermediği gözlenmiştir. Ancak, farklı yerleşim yerlerinde maternal antikorların kaybolma paternini ve değişik yaşlarda aşı uygulamasına karşı immün yanıt gelişimini ortaya koyacak daha kapsamlı serokonversiyon ve seroprevalans çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca, aşılama hizmeti sunumunda yerleşim yerleri arasında gözlenen farklılıklar da gözönüne alınarak, aşı ve soğuk zincir uygulamaları da değerlendirilmelidir. Kızamık hastalığının kontrolü için, aşılama düzeyi yükseltilmeli, rutin kızamık aşılama çalışmaları güçlendirilmeli ve kızamık bağışıklama programı dahilinde riskli bölge ve gruplara yönelik özel stratejiler geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Bu çalışmalara paralel olarak, kızamık sürveyans sistemi de geliştirilmeli ve sürveyans sisteminden elde edilen verilere göre tanımlanacak alanlarda düzenlenecek epidemiyolojik ve serolojik saha çalışmaları ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
136 BÖLÜM VIII SUMMARY This serological field survey has been realized in urban, rural and poor urban settlement areas of Ankara province in order to determine their immunological status together with the possible factors that may effect the measles virus immunological status of healthy children in 1-6 years age group. Hemagglutination Inhibition technique has been used to determine measles immunological status. During the survey, it has been determined that 88.3% of 683 children in 1-6 years age group are vaccinated and 9.7% are not vaccinated in Ankara. Immunization coverage was maximum in urban area (95.9%) and minimum in poor urban area (82.3%). 78.9% of the children in 1-6 years age group who have been examined during the research were found immune against measles. By considering that the seropositivity does not develop according only to the vaccination, the seropozitivity rates have been evaluated as the percentage of the protected population against measles. HI anticor titration value against measles has been observed lower in 5 years age group than 1,2 and 3 years age groups. It has been observed that 81.3% of vaccinated children were immune against measles. It has also been observed that seropositivity and HI anticor titration values are decreasing together with age and are minimum in 5 years age group, and increasing again in 6 years age group. This stiuation cause us to think that the anticor titreş increase when the child meets with wild measles virus in primary school. It would be possible to immunize sensitive children who are unvaccinated and who have primary and secondary vaccine failure through giving booster dose at the beginning of primary school. National measles vaccination calendar shall be reviewed accordingly. During the survey, it has been determined that 19% of the vaccinated children are sensitive to measles. Even in case of high level of immunization coverage, this percentage may not be sufficient to prevent measles outbreaks. It has also been observed that the seropositivity rate and HI anticor titration values are not differing among the vaccinated children according to the settlement areas. There is a need to perform more extensive seroconversion and seroprevalance studies, which will present the pattern of maternal anticors loss and the development of immune response against vaccination in different ages. Furthermore, it would be reasonable to evaluate vaccination and cold chain by considering the differences in vaccination service delivery among the settlement areas. In order to achieve measles control, coverage rates should be increase, routine measles vaccination activities must be strengthened and specific strategies must be developed and implemented for the regions/groups having risk within the content of the measles immunization program. At the same time, surveillance system shoul be developed and supported by epidemiological and serological field stuidies which will be conducted according to the data obtained from surveillance system.