Diyabet oluşturulmuş yaşlı dişi sıçan modelinde resveratrol ve melatoninin kardiyak fonksiyonlar üzerine etkileri
The effects of resveratrol and melatonin on cardiac functions in diabetic old female rat model
- Tez No: 652159
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKERİM KASIM BALTACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Kardiyak Kasılma, Melatonin, Resveratrol, Yaşlı Dişi Sıçan, Cardiac Contraction, Diabetes, Melatonin, Old Female Rat, Resveratrol
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Streptozotosin enjeksiyonu ile diyabet oluşturulan yaşlı dişi sıçanlarda kardiyak kasılmalara ve kalp üzerindeki koruyucu etkilerine aracılık etmede melatonin ve resveratrolle güçlendirilmiş SIRT1, GLUT4 ve PGC-1α aktivasyonunun rolü araştırılmıştır. Toplam 48 adet Wistar tür 16 aylık yaşlı dişi sıçanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmada hayvanlar eşit sayıda 8 gruba ayrıldı. Grup 1: Kontrol, Grup 2: Resveratrol Kontrol, Grup 3: Melatonin Kontrol, Grup 4: Resveratrol ve Melatonin Kontrol, Grup 5: Diyabet, Grup 6: Diyabet Resveratrol, Grup 7: Diyabet Melatonin, Grup 8: Diyabet Resveratrol ve Melatonin. Deneysel diyabet oluşturmak için Grup 5, 6, 7 ve 8'i oluşturan sıçanlara 40 mg/kg olacak şekilde tek doz intraperitoneal streptozotosin enjekte edildi. Enjeksiyonlardan 6 gün sonra hayvanların kuyruk veninden kan glukoz seviyeleri tanısal bir glukoz kiti kullanılarak ölçüldü. Kan glukozu 300 mg/dl ve üstünde olan sıçanlar diyabetik olarak değerlendirildi. 4 hafta süreyle 5mg/kg/gün resveratrol (intraperitoneal) ve melatonin (deri altı) uygulandı. Uygulamaların bitiminde izole organ banyosundaki elektrofizyolojik kayıtlar için hayvanlar genel anestezi altında iken kalpleri hızlıca çıkartılarak sol ventrikül papiller kaslar izole edilmiştir. Ayrıca genel anestezi altında alınan kalp doku örneklerinden PCR yöntemiyle SIRT1, GLUT4, PGC-1α gen ifade tayinin yanı sıra, kalp dokusundaki MDA ve GSH düzeyleri tayin edildi. Çalışmamızın bulguları, diyabetik yaşlı dişi sıçan modelinde miyokardiyal papiller kas kuvvetindeki azalmanın, baskılanan antioksidan aktivitenin, kalp dokusunda azalan GLUT4, SIRT1 ve PGC-1α gen ekspresyonunun resveratrol, melatonin ve resveratrol+melatonin kombinasyonuyla geri döndürülebileceğini göstermektedir. Diyabetik yaşlı dişi sıçan modelinde, resveratrol ve melatonin desteği kalp fonksiyonları üzerinde koruyucu etkiye sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of melatonin and resveratrol-stimulated SIRT1, GLUT4, and PGC1-α activation in mediating cardiac contractions and their protective effect on the heart, in elder female rats with streptozotocin-induced diabetes was investigated. In the study conducted on 48 (16 months) old elder female rats, the animals were divided into 8 groups as follows: Group 1: Control; Group 2: Resveratrol Control; Group 3: Melatonin Control; Group 4: Resveratrol and Melatonin Control; Group 5: Diabetes; Group 6: Diabetes Resveratrol; Group 7: Diabetes Melatonin; Group 8: Diabetes Resveratrol and Melatonin. To induce experimental diabetes, 40 mg/kg of single-dose intraperitoneal streptozotocin was injected to the animals of Group 5, 6, 7, and 8. 6 days after the injections, blood glucose levels from the tail vein of the animals were measured using a diagnostic glucose kit. Rats with a blood glucose of 300 mg/dL and above were considered diabetic. For 4 weeks, 5 mg/kg/day resveratrol (intraperitoneal) and melatonin (subcutaneous) were administered. At the end of the applications, while animals were under general anesthesia, their hearts were rapidly excised, and left ventricular papillary muscles were isolated for electrophysiological recordings on the isolated tissue bath. In addition, SIRT1, GLUT4, PGC-1α gene expression levels in heart tissue samples were determined via PCR, as well as MDA and GSH levels. The findings of our study suggest that the decrease in myocardial papillary muscle force, suppression in the antioxidant activity, and reduced SIRT1, GLUT4, and PGC-1α gene expression in the heart tissue in diabetic elder female rat model can be reversed by the combination of resveratrol, melatonin, and resveratrol+melatonin. Resveratrol and melatonin supplementation may have protective effects on cardiac function in the diabetic elder female rat model.