Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) ve saksağan (Pica pica) plexus brachialis ve dalları üzerinde karşılaştırmalı makroanatomik ve subgros bir çalışma
A comparative macroanatomical and subgros study on plexus brachialis and branches of the quail (Coturnix coturnix japonica) and magpie (Pica pica)
- Tez No: 652191
- Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Coturnix coturnix japonica, Pica pica, Plexus brachialis, Saksağan, Coturnix coturnix japonica, Magpie, Pica pica, Plexus brachialis, Quail
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç : Yapılan çalışmada bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) ve saksağanın (Pica pica) plexus brachialis'ini oluşturan sinirlerin ve bu plexustan çıkan dalların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Uygulama ve Araştırma Birimi'nden 20 adet Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) ile Erzurum ili Uzundere ilçesinde avcılar tarafından vurularak yaralanan ya da kendiliğinden ölen ve herhangi bir anatomik bozukluğa uğramamış 20 adet saksağan (Pica pica) temin edilerek çalışma için kullanılmıştır. Hayvanlar anestezi altında öldürülüp kanları akıtılarak %10'luk formaldehit solüsyonunda tespit işlemi gerçekleştirildi. Tespiti sağlanan materyallerin plexus brachialis'ini oluşturan sinirlerin ve dallarının her biri ayrı ayrı diseke edilerek fotoğrafları çekildi. Bulgular: Bıldırcında plexus brachialis'in 13. , 14. , 15. cervical ile 1. thoracal; saksağanda ise 12. , 13. , 14. cervical ile 1. thoracal spinal sinirin ramus ventralislerinin birleşmesiyle şekillendiği ve her iki türde de columna vertebralis'in ventrolateralinde scapula'nın ventralinde oluştuğu tespit edildi. Plexus brachialis'den her iki türde de n. pectoralis cranialis, n. subscapularis, fasciculus ventralis ve fasciculus dorsalisin orijin aldığı gözlendi. Fasciculus ventralis'den bıldırcın ve saksağanda n. subcoracoscapularis, n. supracoracoideus, n. pectoralis caudalis, n. bicipitalis ve n. medianoulnaris'in; fasciculus dorsalis'den ise n. axillaris, n. anconealis ve n. radialis dallarının köken aldığı belirlendi. Sonuç: Yapılan araştırmanın kanatlılarda plexus brachialis'in anatomik yeri ve dallarının belirlenmesine ve bu yönde yapılacak bilimsel çalışmalara fayda sağlayacağı, ayrıca bıldırcın ve saksağanda kanadın lokal anestezisi ve cerrahi müdaheleleri için en güvenilir yerin belirlenmesine yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is compare to form the nerves of plexus brachialis of quail (Coturnix coturnix japonica) and magpie (Pica pica) and the branches that come out of this plexus. Material and method: In the study, there were used 20 quails (Coturnix coturnix japonica) from Atatürk University Veterinary Faculty Implementation and Research Unit with 20 magpies (Pica pica) injured by hunters or spontaneously killed and no anatomical impairment were provided from district of Uzundere in Erzurum. Animals were killed under anesthesia and their blood was drained and fixed in 10% formaldehyde solution. Detection of the materials provided and each of the branches that make up the brachial plexus nerves were photographed by separately dissected. Results: It was found that of the plexus brachialis in 13th, 14th, 15th cervical and 1th thoracal in the quail and 12th, 13th, 14th cervical and 1th thoracal spinal nerves in the magpie were formed by the combination of the ramus ventralis. Both of which were found ventral of the scapula in the ventrolateral of the columna vertebralis. Both species were originated n.pectoralis cranialis, n.subscapularis, fasciculus ventralis and fasciculus dorsalis from plexus brachialis. Quail and magpie were originated n. subcoracoscapularis, n. supracoracoideus, n. pectoralis caudalis, n. bicipitalis and n. medianoulnaris from fasciculus ventralis also n. axillaris, n. anconealis and n radialis from fasciculus dorsalis. Conclusion: It is thought that the researcher will be able to determine the anatomical location and branches of plexus brachialis in poultry and will benefit the scientific work to be done in this direction, and will also help to determine the most reliable site for local anesthesia and surgical interventions of the wing in quail and magpie.