Sigortacının yurtiçinde üçüncü şahıslara karşı mali mesuliyet sigortası genel şartları kapsamında karayolu ile eşya taşımasından doğan sorumluluğu
Liability of the insurer for carriage of goods by road within the scope of the general conditions of financial liability insurance against third parties in Turkey
- Tez No: 652291
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKSOY YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sigortacılık, Law, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sigortacının sorumluluğu, yurtiçi karayoluyla eşya taşıması, üçüncü şahıslara karşı mali mesuliyet sigortası, liability of insurer, goods transport by road, financial liability insurance to the third persons
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada, taşıyıcının üçüncü şahışlara karşı mali mesuliyet sigortası yaptırmasından kaynaklanan, yurtiçi eşya taşımalarında sigortacının sorumluluğu araştırılmıştır. Ticaretin gelişmesi ile birlikte taşımacılık faaliyetleri de gelişmiştir. Taşıma şirketleri eşyanın değerinin artmasıyla birlikte ağır rizikoların altına girmiştir. Bunun sonucunda taşıma faaliyetlerinden doğacak tazminat taleplerine karşı, sigorta yaptırarak kendilerini teminat altına alma yolu seçilmiştir. Çalışmamız karayoluyla yurtiçinde eşya taşımacılığını kapsamaktadır. Araştırmamızda konunun günümüz gereklerine göre değerlendirilmesi, uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi temel amacımız olmuştur. Bu araştırmada, üçüncü şahıslara karşı mali mesuliyet sigortası genel şartları çerçevesinde inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, responsibility of insurer is investigated for financial liability insurance of logistics firms to the third persons in domestic goods transport. Tranportation activities improves accordance with the development of trading. Logistics firms have been undertaken heavy riscs according to the soaring of goods values. Depending on this, logistics firms have made insurance to undertake themselves in guarantee for compansation claims of transportation activities. Our study involves domestic goods transport by road. In research, our aim is to evaluate requirements of ongoing subjects, and eliminating of problems in operation. In this research general conditions of financial liability insurance are examined according to the third persons.