2016-2019 yılları arasında yaşanan beyaz kod vakalarının incelenmesi: Sakarya ili örneği
Investigation of white code reports between 2016-2019: The case of Sakarya province
  1. Tez No: 652366
  2. Yazar: CEREN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ITIR ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İşyerinde Şiddet, Beyaz Kod, Acil Renk Kodu, Workplace Violence, White Code, Emergency Color Code
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
İşyerinde şiddet dünya çapında artan bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Şiddet davranışlarının arkasında çok sayıda sebep bulunmaktadır. Özellikle sağlık çalışanları işyerinde şiddet açısından risk altında olarak diğer hizmet çalışanlarından 4-16 kat daha fazla şiddete maruz kalmaktadırlar. Yaşanan şiddet olaylarının fiziksel, psikolojik, ruhsal sonuçları olmaktadır. İşyeri stresine neden olan uzun çalışma saatleri, kızgın ve huzursuz hastalar, hastanede şiddeti tetikleyen esas dikkat çekici unsurlar olarak kaydedilmektedir. Hükümetlerin, sağlık personelini korumak ve hastalara tedavi sağlarken şiddet davranışlarına karşı önlemler almak konusunda bilinçli olmaları beklenmektedir. Bu nedenle yaşanan şiddet olayları, ülkeleri, acil durumda kullanılmak üzere oluşturulan renkli kodlar rehberini takip etmeye yönlendirmiştir. Acil durum renk kodları, sağlık çalışanlarını birçok kritik pozisyon için uyarmak amacıyla oluşturulmuştur. Beyaz renk kodu, güvenlik hizmetlerini müdahaleye yönlendirerek sağlık çalışanlarını şiddet davranışları konusunda uyarmak için kullanılmaktadır. Çalışmaya göre, özellikle Acil Serviste sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önemli bir sorun olduğu görülmektedir. Beyaz Kod raporlarının % 42'si Acil Serviste kaydedilmiştir. En çok bildirilen (%83) şiddet türü sözlü taciz olmuştur. Tüm sağlık çalışanları güvenli bir iş yerinde çalışma hakkına sahiptir. Sağlık çalışanlarının güvenliği, hasta güvenliği ile aynı önceliği hak etmelidir. Ülkemiz için çok önemli bir sorun olan işyerinde şiddetin oluşumunda sosyal, kültürel, çevresel, örgütsel ve kişisel unsurları içeren çeşitli risk faktörleri rol oynamaktadır. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, sağlık sektöründeki işyerinde şiddet ciddi şekilde ele alınmalı ve önleme için strateji ve politikalar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Workplace violence is escalating phenomenon all over the world. There are many reasons behind the violence behaviors. Healthcare workers have under particular risk of workplace violence, and they are being exposed to violence 4-16 times more than other service workers. Also violence has many consequences that overcame by the healthcare professionals, like physical, psychological, mental damages. Staffs' over workload, nervous and restive patients are mainly remarkable for cause of workplace stress which triggers violence in hospitals. Governments have to be cognizant about to protect healthcare personnels and to take precautions con to violence behavior while providing treatments to patients. In this manner these violent acts lead countries to follow an emergency color code standardization guide. Emergency color codes were constituted to alert healthcare workers for many forms of critical positions. White color code is used to alert healtcare workers for violence behavior by prompting security services to intervention. Our study shows that violence against healthcare workers is a significant problem in department of emergency especially. Due to our study 42% of white code reports are experienced in emergency department. Mostly reported type of violence was verbal abuse, (83%). All healthcare workers have right to work in a safe working place. The safety of healthcare workers should deserve the same priority as patient safety. Various risk factors including social, cultural, environmental, organizational and personal elements play a role in the formation of workplace violence that is very important for our country. Considering all those factors, the workplace violence in health sector should be seriously handled and the strategies and policies must be developed for prevention.