Sefoksitin Dirençli ya da Az Duyarlı Saptanan Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli ve Proteus mirabilis Suşlarındaki Plazmid Aracılı AmpC Beta Laktamaz Enzim Tiplerinin PCR Yöntemi ve Dizi Analizi ile Araştırılması
Detection of Plasmid-Borne AmpC Beta Lactamase Enzyme Types in Cefoxitin Resistant or Intermediate Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli and Proteus mirabilis Isolates by using Multiplex PCR and Sequencing
- Tez No: 652378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL DİLARA ÖĞÜNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Klebsiella spp, E. coli, plazmid kaynaklı AmpC beta laktamazlar, Klebsiella spp, E. coli, plasmid-borne AmpC beta lactamases
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Plazmid aracılı AmpC beta laktamazlar Enterobacteriaceae ailesi üyelerinde dünyanın farklı bölgelerinden artan sıklıkla rapor edilmektedirler. Bu mikroorganizmalarla infekte ve aynı zamanda geniş spektrumlu sefalosporinlerle tedavi edilen hastalarda olumsuz klinik sonuçlar da ortaya çıkabilmektedir. Çalışmamızda, Klebsiella spp., E. coli izolatlarında plazmid kaynaklı AmpC beta laktamazların varlığını araştırmak amaçlanmıştır. Ocak 2005-Ocak 2006 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı'na gelen tüm klinik örneklerden izole edilen ve disk difüzyon ile sefoksitin dirençli ya da az duyarlı saptanan 14 tanesi Klebsiella spp. ve 27 tanesi E. coli olmak üzere toplam 41 suş çalışmaya alınmıştır. Sefoksitin duyarlılıkları daha önceden belirlenmiş olan suşların IEF yöntemi ile pI değerleri saptanmış ve izolatlar multipleks PCR, dizi analizi yöntemleriyle incelenmiştir. E. coli izolatlarından yalnızca 2 tanesinde PCR ile CMY-2 benzeri AmpC beta laktamaz varlığı saptanmış, bu suşların aynı zamanda CTX-M tipi ve TEM tipi GSBL da ürettikleri belirlenmiştir. Aktarılabilen AmpC beta laktamazlar çoklu ilaç direnci ile ilişkilendirilmişlerdir. Bu nedenle Gram negatif bakterilerde sınıf C beta laktamazların saptanması, tedavide uygun antimikrobiyal seçiminde klinisyenleri yönlendirmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Plasmid mediated AmpC beta lactamases are reported from Enterobacteriaceae with increasing frequency. Unfavorable clinical outcomes in patients infected with these organisms and treated with broad-spectrum cephalosporins have been reported. The aim of our study is to investigate plasmid mediated AmpC beta lactamases in E. coli and Klebsiella spp.. 41 strains of cefoxitin resistant or intermediate E. coli (27 isolates) and Klebsiella spp. (14 isolates) were collected from January 2005 to January 2006 at Akdeniz University Hospital Central Laboratory. Three-dimensional test was used as a phenotypic confirmatory test. Analytical isoelectric focusing electroforesis was used to measure the pI value of the beta lactamases. Plasmid mediated AmpC enzymes were amplified by using multiplex polymerase chain reaction and sequenced by Beckman Coulter CEQ 8000. AmpC beta lactamases were only detected in two isolates of E. coli. These isolates produced CMY-2 like enzymes and have either CTX-M and TEM type enzyme. Transferable AmpC beta lactamases are associated with multiple antibiotic resistance. Therefore detection of the enzymes in gram negative bacteria has a clinical importance, since it can often provide valuable information to clinicians loading to more effective and appropriate use of antimicrobials.