Kamu çalışanlarının sağlıklı yaşam biçimine yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi
Healthy living of public workers development of attitude scale
- Tez No: 652387
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kamu Çalışanları, Sağlıklı Yaşam Davranışları Faktör Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Public Employees, Healthy Living Behaviors Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmanın temel amacı Kamu çalışanlarının sağlıklı davranış durumlarını, bu davranışları geliştirmelerini ve bunları etkileyen unsurlar hakkında tutum ölçeğinin hazırlanmasını sağlamaktır. Sağlıklı yaşam davranışları gösterebilmek birey ve oluşan toplum yapısı açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı birey toplumda daha fazla yer alır, iş hayatında daha katılımcı ve üretici hale gelir. Bunun sonucu toplumsal rahatlık ve gelecek nesillere örnek olunabilecek bir durum olarak karşımıza çıkar. Bu çalışma kapsamında literatür taraması sonucunda elde edilen ifadeleri alanlarında uzman olan 34 kişiye ulaşarak seçilen ifadeler üzerinde gerekli düzeltme, onay ve ret ile düşünceleri alınarak ''Kamu Çalışanlarında Sağlıklı Yaşam Davranışlarını ölçmek amacıyla Tutum Ölçeği'' geliştirilmiştir. Çalışmanın evrenini Sivas'ta görev yapan Kamu Çalışanları oluşturmaktadır. Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) değeri 0,910 bulunmuş ve örnek büyüklüğünün yeterliği olduğu ortaya konulmuştur. Ölçeğin geçerliğine ilişkin yapılan faktör analizi sonucunda toplam varyansın %51,594 'ünü temsil eden 4 faktör elde edilmiştir. Herhangi bir faktör altında en az üç değişken olmasına dikkat edilmiştir. Ayrıca iki veya daha fazla faktörde binişik olan veya eşkökenlilik (communality) değeri düşük olan maddeler ölçekten çıkarılmış ve 20 maddelik bir ölçek elde edilmiştir. Oluşturulan bu anket ifadeleri ile 906 kişiye ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to prepare an attitude scale about the healthy behavior of public employees, their development of these behaviors and the factors that affect them. Being able to show healthy lifestyle behaviors is very important for the individual and society. A healthy individual is more active in society, becomes more participatory and productive in business life. The result of this is social comfort and a situation that can set an example for future generations. Within the scope of this study, 34 people who are experts in their fields were consulted about the questions obtained as a result of the literature review and by taking the opinions of these experts about the necessary correction, approval and rejections about these selected questions, ''Healthy Living Behaviors of Public Employees Attitude Scale'' was developed. Public employees working in Sivas constituted the universe of the study. The Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) value was found to be 0.910 and it was revealed that the sample size was sufficient. As a result of the factor analysis performed regarding the validity of the scale, 4 factors representing 51,594% of the total variance were obtained. Attention has been paid to have at least three variables under any factor. In addition, items with two or more factors crossing over or with low communality values were removed from the scale and a 20-item scale was obtained. This questionnaire was applied to 906 people.