N'Djamena'nın kentleşme sürecinde kimlik, farklılık ve birlikte yaşama olgusu
Identity, diversity and the notion of living together in urbanization process of N'Djamena
- Tez No: 652405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: N'Djamena, urbanization, identity, diversity, religion, social inequality, ethnicity, discrimination
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmada, N'Djamena'nın kentleşme sürecinde karşılaştığı sosyo-kültürel ve sosyo-politik ve mekânsal sorunlar sosyolojik bir bakış açısı ile ele alınmaktadır. Araştırmada sosyal gruplar arasında kimliklerin ve farklılıkların etkisiyle toplumsal ilişkilerde ne tür problemler, nefret söylemleri ve ayrımcılıkların açığa çıktığına odaklanılmış ve bu sorunlar ile ilgili olarak sivil insanlar ve yetkililerle görüşmeler yapılmış, algılar analiz edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen verilerde öne çıkan N'Djamenalı kimliğine bakış, farklılık algıları ve birlikte yaşama engel olan çeşitli faktörlerin N'Djamena'nın kentleşme sürecinde ne gibi problemlere yol açtığı tartışılmıştır. Çalışmada, N'Djamena'da sosyal grupların kimliğe bakışı ve kimlik temelli yaşamaya yönelik görüşleri incelemiştir. Kapalı topluluklardan ulaşan N'Djamena'da farklılıklar algısının, bazı mahallelerde sosyal grupların açık ve homojen bir şekilde yaşayabilmesine engel olmazken, bunun diğer bazı mahallelerde neden kapalılık ve heterojenliklere yol açtığı tartışılmıştır. Çalışmada N'Djamena'da farklılık ve çeşitliliklerin birlikte yaşamaya engel olarak görülmesinin birlikte yaşamayı zorlaştırdığı açığa çıkarılmıştır. Bunun yanı sıra, bazı sosyal gruplar bazı mahallelerde yaşamayı istemeyerek, farklı etnik köken ve dinden olanlarla evliliklerin yapılmasına da karşı olduklarını ifade etmişlerdir. Araştırmada N'Djamena'nın kentleşme politikasındaki“halk”ve otorite algıları, kent politikasında hangi eksiklerin yer aldığı, otorite ve halkın nasıl bir realite sergilediği açıklanmaya çalışılmıştır. Veriler nitel yaklaşımla toplanmış olup; örneklem olarak N'Djamena'da yaşayan farklı sosyo-kültürel ve politik gruplardan insanlar tercih edilmiş (etnik ve dini); bu gruplardan rastgele seçilmiş Müslüman-Hristiyan, kadın-erkek, yaşlı-genç, okuryazar-okuryazar olmayan 36 kişi ile mülakat yapılmıştır. Anahtar kelimler: N'Djamena, kentleşme, kimlik, farklılık, din, sosyal eşitsizlik, etnisite, ayrımcılık
Özet (Çeviri)
In this research, socio-cultural and socio-spatial problems that N'Djamena have encountered during urbanization process have been handled through a sociological perspective. In research, by focusing on what kind of problems, hate speeches and differences appear among social groups, interviews have been maintained with civil people and authorized persons who experienced these problems, and the perceptions have been analysed. Prominent data obtained during the interviews such as aspect on N'Djamena identity, diversity perceptions of non-contact groups, factors that prevent living together and how are the perceptions of“public1 and ”authority“ in urbanization policy of N'Djamena have been discussed as important problems. In study, prospect on identity among social groups and their ideas regarding living on the basis of identity have been examined. When the perception of difference in N'Djamena, which is formed by closed communities, does not prevent social groups from living openly and homogeneously in some neighbourhoods, the reasons leads to closedness and heterogeneity in some other neighbourhoods have been discussed. In research, it has been founded that seeing diversity and heterogeneity as obstacle in the face of living together in N'Djamena complicates living together. Beside this, some social groups indicated that they would not prefer living in some specific neighbourhoods and they oppose to marriages between different ethnic and religious groups. In research, ”public“ and ”authority" perceptions in N'Djamena's urbanization policy, lacks in urbanization policy, how the authority and public react a reality have been attempted to be explained. Data has been collected through qualitative approach; for the sample, people from different socio-cultural and political groups (ethnic and religious) have been selected; interviews have been maintained with 36 participants among these groups, who are Muslim-Christian, women-men, old-young, literate-illiterate.