Ateşli nöbet geçiren çocuklarda serum trimethylamine N-oxide düzeyleinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum trimethylamine n-oxide levels in children with febrile convulsions
  1. Tez No: 652416
  2. Yazar: ZEHRA DİLBAZ MAVİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER BAĞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ateşli nöbet, trimetilamin(TMA), trimetilamin n-oksit(TMAO), febrile seizure, trimethylamine (TMA), trimethylamine n-oxide (TMAO)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Giriş ve Amaç: Ateşli nöbetler, çocuklarda merkezi sinir sistemi enfeksiyonu veya akut elektrolit dengesizliği dışında ateşli bir hastalığın tetiklediği ve yüksek ateşe (> 38°C) reaksiyon olarak yaşa bağlı ortaya çıkan nöbetlerdir. Trimetilamin'in (TMA) oksijenlenmiş küçük, organik bir ürünü olan Trimetilamin N-oksit (TMAO), az bilinen bir molekül olup amin oksitler sınıfında yer alan organik bir bileşiktir. TMAO, önemli birçok bileşiğin yapısını ve aktivitesini etkileyebilmektedir. Son zamanlarda bazı hastalıklar ile ilişkisi araştırılmış ve bir takım hastalıklar ile ilişkilendirilmiştir. Mevcut çalışmaların tamamı erişkinlerde yapılmış çalışmalar olup, çocuklarda TMAO ile ilgili yapılmış olan çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma ile, çocuklarda sık rastlanan bir nörolojik durum olan ateşli nöbetler ile TMAO arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Acil servise ateşli nöbet nedeniyle getirilen çocuklar vaka grubuna, sadece ateşi olup nöbet geçirmeyen çocuklar kontrol grubuna dâhil edildi. Her iki gruptaki çocuklarda plazma TMAO düzeyleri ölçüldü. Her iki grubun da kan elektrolit düzeyleri ölçülerek demografik verileri, anamnez ve fizik muayene bulguları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya vaka grubunda 45 ve kontrol grubunda 45 olmak üzere toplam 90 hasta dâhil edildi. Vaka grubundaki çocukların ortanca yaş değeri 26 (9 - 59) ay, kontrol grubundaki çocukların ortanca yaş değeri ise 18 (6 - 58) ay idi. Vaka grubunda TMAO değeri ortalama 9,94 ± 5,49 ng/ml, en düşük 0,19 ng/ml ve en yüksek 27,24 ng/ml olarak ölçüldü. Kontrol grubunda ise TMAO değeri ortalama 18,10 ± 7,22 ng/ml, en düşük 5,92 ng/ml ve en yüksek 33,51ng/ml olarak ölçüldü. İki grup arasındaki fark anlamlı idi (p < 0,001) Tartışma: Düşük plazma TMAO düzeyi ile ateşli nöbetler arasında anlamlı bir ilişki vardır. Ateşli nöbet geçiren çocuklarda plazma TMAO düzeyinin değerlendirilmesi ve eksikliğinde yerine konulması nöbetlerin önlenmesinde faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Febrile seizures are seizures that are triggered by a febrile illness other than central nervous system infection or acute electrolyte imbalance in children and occur due to age as a reaction to high fever (> 38 ° C). Trimethylamine N-oxide (TMAO), a small oxygenated organic product of Trimethylamine (TMA), is a lesser known molecule and an organic compound in the amine oxides class. As a function, TMAO can affect the structure and activity of many biologically important compounds. Recently, its relationship with some diseases has been investigated and has been associated with a number of diseases. All of the current studies have been conducted in adults, and there are no studies conducted with TMAO in children. The aim of this study is to reveal the relationship between febrile seizures, which is a common neurological condition in children, and TMAO. Materials and Methods: Children who were brought to the emergency department with high fever and febrile seizures were included in the case group, and children who had only fever but did not have seizures were included in the control group. Plasma TMAO levels were measured in children in both groups. Blood electrolyte values were measured in both groups, demographic data, anamnesis and physical examination findings were recorded. Results: A total of 90 patients, 45 in the case group and 45 in the control group, were included in the study. The median age of the children in the case group was 26 (9 - 59) months, and the median age of the children in the control group was 18 (6-58) months. In the case group, the mean TMAO value was measured as 9.94 ± 5.49 ng / ml, the lowest 0.19 ng / ml and the highest 27.24 ng / ml. In the control group, the mean TMAO value was 18.10 ± 7.22 ng / ml, the lowest was 5.92 ng / ml and the highest was 33.51 ng / ml. The difference between the two groups was significant (p < 0.001) Discussion: There is a significant relationship between low plasma TMAO levels and febrile seizures. In children with febrile seizures, evaluation of plasma TMO levels and replacement in their deficiency may be helpful in preventing seizures.