Demokrasi ve ekonomik özgürlüklerin ekonomik kalkınmaya etkisi
The effect of democracy and economic freedoms on economic development
- Tez No: 652415
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Ekonomik Özgürlükler, Ekonomik Kalkınma, Demokrasi ve Özgürlük Endeksleri, Democracy, economic freedoms, economic development, Democracy and freedom indices
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kalkınma çok boyutlu bir kavramdır. Kalkınma, iktisadi anlamda refahı gerçekleştirmeyi hedeflerken, sosyal ve siyasal anlamda da ilerlemeyi ve yaşam kalitesini çok yönlü arttırmayı içine almaktadır. Çoğu sosyal bilimci ve özellikle iktisatçılar, siyasal hakların demokratik kullanımının ve ekonomik özgürlüklerin herhangi bir toplumdaki bireylerin esenliğinin artmasında asli bir değere sahip olduğunu kabul etmektedir. Nitekim, demokrasi ve ekonomik özgürlükler, bireylerin, hane halklarının ve firmaların davranışlarına etki ederek bir ülkedeki iktisadi faaliyetlerin doğrudan ya da dolaylı olarak şekillenmesinde katkıları vardır. Bu tez çalışmasının amacı, demokrasi ve ekonomik özgürlüklerin ekonomik kalkınmaya olan etkisini incelemektir. Bu çalışmada demokrasiye nispetle ekonomik özgürlüklerin iktisadi kalkınmaya olan pozitif etkisinin çok daha belirgin olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Development is a multi-functioal concept. While development aims to achieve economic prosperity, it also includes social and political progress and increasing the quality of life in multiple ways. Most social scientists, and especially economists, recognize that the democratic exercise of political rights and economic freedoms have an essential value in enhancing the well-being of individuals in any society. As a matter of fact, democracy and economic freedoms have a direct or indirect contribution in shaping of the economic activities in a country by affecting the behavior of individuals, households and companies. The aim of this thesis is to examine the impact of democracy and economic freedoms on economic development. In this study, it is argued that the positive effect of economic freedoms on economic development is more evident than democracy.