Yaban mersini yaprağının (Myrtus communis L.) sıçanlarda deneysel böbrek taşı hasarına karşı koruyucu etkisi
Protective effect of Myrtus communis l. against experimental kidney stone damage in rats
- Tez No: 652430
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT EKİNCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Böbrek taşı, yaban mersini, kalsiyum okzalat, sıçan, idrar, Kidney stone, Myrtus communis, calcium oxalate, rat, urine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, 300 mg/kg yaban mersini (YM) yaprağı metanol (%70) ekstresinin %0.75 etilen glikol (EG) ile oluşturulan böbrek taşı modellemesine karşı koruma etkisini araştırmaktır. Çalışmada, 28 adet 10 haftalık Sprague Dawley erkek sıçan, kontrol grubu, EG grubu, YM grubu ve koruyucu (EG+YM) grubu olarak dört gruba (n=7) ayrıldı. 28 gün süre ile böbrek taşı modelinin oluşması için içme suyuna %0.75 EG ilave edilirken, koruyucu etkisinin test edilmesi için gavaj ile 300 mg/kg YM ekstresi verildi. 24 saatlik idrar örnekleri alınarak kalsiyum, kreatinin, ürik asit, magnezyum, sitrat ve oksalat değerlendirildi. 28. günde fareler sakrifiye edildi. Böbrek dokuları idrar ve serum parametreleri incelendi. Böbrek dokuları hematoksilen eozin (HE) ve Pizzolata's (PZ) boyama teknikleri ile değerlendirildi. EG grubundaki sıçanların böbreklerinde tübuler dilatasyon, hücresel atrofi ve böbrek taşları görülürken idrarlarındaki kalsiyum, okzalat, ürik asit değerleri artma sitrat ve magnezyum değerlerinde azalma belirlendi. EG grubundaki sıçanların serum parametrelerinde kalsiyum ve magnezyum değerleri yükseldi. EG+YM grubundaki sıçanların idrar ve serum değerleri ve böbrek dokusu görünümü kontrol grubuna daha yakın olarak belirlendi. YM ekstresi EG ile oluşturulan böbrek taşı modellemesine karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the protection effect of (70%) extract Myrtus communis (MC) leaves extract (300 mg/kg) against the kidney stone modelling created by (0.75%) ethylene glycol (EG). 28 Sprague Dawley male rats, 10 weeks old, were divided into four groups (n=7) as the control group, EG, MC group and protective (EG+MC) group. While 0.75% EG was added to drinking water for 28 days to form a kidney stone model, 300 mg/kg by MC extract was given by gavage to test its protective effect. 24-hour urine samples were collected for calcium, creatinine, uric acid, magnesium, citrate and oxalate. On the 28th day, the rats were sacrificed. Kidney tissues, urine and serum parameters were examined. Kidney tissues were evaluated by hematoxylin eosin (HE) and Pizzolata's (PZ) staining techniques.Tubular dilatation, cellular atrophy and kidney stones were observed in the kidneys of rats in the EG group, while calcium, oxalate, uric acid levels increased, citrate and magnesium values decreased in their urine. Calcium and magnesium levels increased in serum parameters of rats in EG group. The urine and serum values and kidney tissue appearance of rats in EG+MC group were determined closer to the control group. Myrtus communis extract has a protective effect against EG-induced kidney stone modeling.