2000'li yıllarda Türkiye Mısır ekonomik ilişkileri üzerine analitik bir çalışma
From the 2000s to the present-day Turkey Egypt economic relations: An analytical study
  1. Tez No: 652469
  2. Yazar: AHMED MOHAMED HAFEZ ABDELGHAFFAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik İlişkiler, Mısır, Türkiye, Economic Relationships, Egypt, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tezin amacı, Afrika kıtasının önemli ülkelerinden biri olan Mısır'ın iktisadi büyük imkânlarını Türkiye Devleti ve vatandaşları için ortaya çıkarıp ne kadar ikili ilişkiler her yıl çok daha geliştiğini göstermektir. Önemli antlaşmalardan başlayarak her iki ülke için ortak ticari ve iktisadi fırsatlar büyüdüğü görünmektedir. Bu çalışmanın ikinci bölümünde karşılıklı yatırımlara bakarak ister Arap Baharı öncesinde ister sonrasında ne kadar etkili ve cazibeli olduğunu bileceğiz. Ayrıca son olarak 2000 yılından beri Mısır-Türkiye ikili ilişkiler gayet sağlam ki, iki ülkenin arasındaki dış satım ve dış alım işlemleri her yıl bir önceki yıla göre çok daha çoğalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this master's thesis is to illustrate for the Turkish state and citizens also how Egypt, which is one of the most important countries in the African continent, is extremely crucial for the Republic of Turkey in terms of their economically mutual relationships. Beginning with the significant treaties between the two countries, we could realize how the commercial opportunities between Egypt and Turkey are noticeably enormous. Finally, our research discussed in detail the processes of exportation and importation between the two countries from the beginning of the third millennium up to nowadays.