Kamu ve özel kesim ayrımında sabit sermaye yatırımları ile milli gelir ilişkisi: 1963-2018 Türkiye örneği
The relationship between fixed capital investments and national income in the separation of public and private sectors: The case of Turkey between the years 1963 and 2018
  1. Tez No: 652493
  2. Yazar: HALİME USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN ALTUN ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonometri, Ekonomi, Banking, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Sabit Sermaye Yatırımları, Özel Sektör Sabit Sermaye Yatırımları, Milli Gelir, Johansen Eşbütünleşme Testi, Granger, Public Fixed Capital Investments, Private Sector Fixed Capital Investments, National Income, Johansen Cointegration Test, Granger Causality Test
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Milli gelirin pek çok yapı taşı bulunmakla birlikte dikkate alınması gereken değişkenlerden biri sabit sermaye yatırımlarıdır. Milli gelirin sürekliliğini sağlamak ve istihdamı arttırmak yönünde atılacak olan ilk adımlardan olan sabit sermaye yatırımlarını kamu ve özel kesim gerçekleştirmektedir. Türkiye ekonomisine bakıldığında; milli geliri arttırmak, kamu üzerindeki yükü hafifletmek ve özel sektör sabit sermaye yatırımlarına teşvik vermek amacıyla birçok politika uygulanmıştır. Bunun sonucunda milli gelir içindeki özel sektör sabit sermaye yatırımlarının payı artmıştır. Çalışmada kamu ve özel sabit sermaye yatırımları ayrımında sabit sermayenin milli gelir ile ilişkisi, 1963-2018 dönemi için araştırılmıştır. 3 değişkenden oluşan 56 yıllık veri setine zaman serisi analizi yöntemi kullanılarak, Johansen eşbütünleşme ve Granger nedensellik testleri uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, değişkenler arası uzun dönemli eşbütünleşik ilişki bulunamamıştır. Kısa dönemli ilişki araştırılmak üzere VAR Granger nedensellik testi yapılmış olup, milli gelir ile kamu sabit sermaye yatırımları arasında nedensellik ilişkisi bulunamamıştır. Diğer yandan mili gelirden özel sektör sabit sermaye yatırımlarına, özel kesimden de kamu sabit sermaye yatırımlarına doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although there are many variables of national income, one of the critical variables is fixed capital investments. The public and private sectors have fixed capital investments, which are the first steps to be taken to ensure the continuity of national income and employment increase. Given the Turkish economy, many policies have been implemented to increase national income, relieve the burden on the public, and encourage private sector fixed capital investments. As a result, the share of private sector fixed capital investments in national income has increased. In this study, the relationship between fixed capital and national income was investigated, considering the differences between public fixed capital and private fixed capital for the period of 1963–2018. Using the time series analysis technique, Johansen's cointegration test and the Granger causality test were applied to the 56-year data set comprising three variables. The VAR Granger causality test was applied to investigate the short-term relationship, and it was concluded that there was no relationship between national income and the public fixed capital rate. One-way relationships were identified from national income to private sector fixed capital investments and from the private sector to public fixed capital investment.