Türkiye'de kentleşme ve toplu konut uygulamaları: Kütahya İnköy toplu konut örneği
Urbanization and residential applications in Turkey, Kütahya İnköy example of public housing
- Tez No: 652504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kentlileşme, Konut, Toplu Konut, Türkiye'de Kentleşme, Türkiye'de Toplu Konut, City, Urbanization, Urbanized, Housing, Urbanization in Turkey, Public Housing in Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dünyada sanayi devriminden sonra etkisini hissettiren kentleşme süreci, Türkiye'de 1950'li yıllardan sonra görülmeye başlamıştır. Tarımda makineleşme ve sanayileşme insanların kır hayatından kent hayatına geçişine neden olmuştur. Böylece sürekli bir göç hareketini tetiklemiştir. Bu sebepler kentlerin nüfusunun hızlı bir biçimde artışına yol açmıştır. Kentlerde insan sayısının artışı ile barınma sorunu ortaya çıkmış. Ancak merkezi ve yerel düzeyde çözülemeyen durum üzerine göç eden insanlar kentlerin çeperinde kendi imkanlarıyla yapmış oldukları gecekondu olarak adlandırılan derme çatma binalarda, izinsin ve ruhsatsız olarak yaşamaya başlamışlardır. Bu çalışmada kent, kentleşme ve konut gibi kavramsal ve kuramsal çerçeve teorileri üzerinde durulduktan sonra Türkiye'de Kentleşme ve Toplu Konut Uygulamaları incelenmiştir. Kütahya İnköy Toplu Konutları özelinde bir alan araştırması yapılıp belirli hipotezler belirlenmiştir. Alan araştırmasında için Kütahya İnköy Toplu Konutlarında yaşayan 310 kişiye anket uygulamıştır. Tablo ve grafik yöntemiyle anket sonuçları değerlendirilip hipotezlerin doğruluğu sınandıktan sonra toplu konutlarda yaşayan kişilerin memnuniyet seviyeleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the industrial revolution in the world to feel the effect of urbanization began in Turkey after 1950. Mechanization and industrialization in agriculture caused people to move from rural areas to urban life. Thus, it triggered a continuous migration movement. These reasons caused the city population to increase rapidly. With the increase in the number of people in the city, housing problems emerged. However, people who migrated to an insoluble state at the central and local level started living without permission and without permission in temporary buildings called slums built on their city walls with their own vehicles. In this study, the city, then focused on the conceptual and theoretical framework of theories such as urbanization and housing Urbanization and Housing Development Practices in Turkey were examined. A field research was made in Kütahya İnköy Mass Housing and specific hypotheses were determined. For the field research, he applied a questionnaire to 310 people living in Kütahya İnköy Mass Housing. After evaluating the results of the survey with the table and graphic method and testing the accuracy of the hypotheses, the satisfaction levels of the people living in mass housing were evaluated.