Revnak mecmuası (Çeviri yazı-inceleme)
Revnak journal (Translation article-review)
  1. Tez No: 652503
  2. Yazar: MERYEM SAYLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Revnak, Revnak mecmuası, mecmua, basın, Revnak, Revnak Journal, Journal, Press
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Gazete ve mecmualar toplumun en kolay ulaştığı iletişim araçlarıdır. Türk edebiyatında gazete ve mecmualar var oldukları ilk dönemde, toplumu yeniliğe kavuşturmayı amaçlayan bir düşüncenin aracı olmuşlardır. Bu düşünce, edebiyat ve eğitim alanında kaynağını doğudan alan bir gelenek yerine kaynağını batıya çevirmiş modern bir tarz oluşturmak olarak ifade edilebilir. Toplumsal olarak birtakım yeniliklerin yaşandığı dönemde, edebiyat alanında da yeni türler görülmeye başlar. Harf inkılâbının henüz gerçekleşmediği bu dönemde eski harfli gazete ve mecmualer oldukça fazladır. Bu çalışmanın konusu olan Revnak, ilk olarak 1872 yılında yayın hayatına girer. Topluma edebî ürünleri ulaştırmak, toplumun edebiyata olan ilgisini artırmak ve eğitmek amacıyla çıkarılan Revnak, düzensiz aralıklarla basılmış bir süreli yayındır. Bu çalışmada Revnak mecmuası, eski harflerden yeni harflere metinlerin türüne göre tasnifi yapılarakaktarılmış, çeviri yazısı ilgili başlığın altında verilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde edebiyatımızda gazete ve mecmuanin gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde mecmua, şekil ve içerik açısından iki ayrı başlıkta incelenmiştir. Üçüncü bölümde mecmuanın tasnifi ve çeviri yazısı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Newspapers and journals are the most easily accessible communication instruments in society. In the first period of their existence, newspapers and journals in Turkish literature have become tools of an idea that aimed to innovate society. This thought can be expressed in the field of literature and education as creating a modern style that has turned its source to the west instead of a tradition that takes its source from the east. In the period when the first products of the new Turkish literature were introduced, some innovations were experienced socially as well. In this period, which was formed before the letter revolution, there are many works with old letters. Especially old-letter newspapers and journals are quite voluminous. Since these works bear the literary and social traces of those times, it is important to translate and analyze them. Revnak, which is the subject of this study, was first published in 1872. This journal, which was created to deliver literary products to the society, to educate and increase the interest of the society, is a periodical publication published at irregular intervals. In this study, the journal has been transferred from old letters to new letters, and the works have been classified according to the type and the translation has been given under the relevant title. The study consists of three parts. In the first part, the development of newspapers and magazines in our literature is examined. In the second part, the journal is examined under two titles in terms of shape and content. In the third chapter, the classification and translation article of the magazine was made.