Hatay sorununun İzmir basınında yansımaları (1936-1939)
The reflections of Hatay issue in İzmir press (1936-1939)
  1. Tez No: 652530
  2. Yazar: ADEM BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Hatay, Sancak, Fransa, Ankara, Manda, Suriye, Türkiye
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
“Hatay Sorununun İzmir Basınında Yansımaları (1936-1939)”adlı tez çalışmasında uluslararası platformlarda Sancak, Atatürk'ün deyimiyle Hatay olarak adlandırılan bölgenin uzun yıllar süren mücadeleler sonrasında anavatana katılma serüveninin İzmir basınında nasıl ele alındığı anlatılmıştır. Hatay Sorunu, 1936 yılında uluslararası bir mesele olarak ortaya çıkmış ve 1939 yılında bölgenin Türkiye'ye kesin bir şekilde katılmasıyla sona ermiştir. Bundan dolayı bu çalışmada zaman aralığı olarak 1936-1939 arası alınmıştır. Eski ve yeni başkentlerimiz olan İstanbul ve Ankara gazeteleriyle kıyaslanabilecek derecede İzmir gazeteleri Hatay Sorunu'nu sahiplenmiştir. Gazetelerde konuyla ilgili yapılan haberlerde yansıtılan bakış açılarını, makalelerde gelişmelerin ele alınış biçimlerini, gazetelerin kamuoyunun dikkatini bölgeye çekme konusundaki gücü, sorunun hem ulusal hem de Avrupa basınını kapsayacak boyutta takip edilip edilmediğinin saptanması başlıca hedefler olmuştur. Yöntem olarak 1936-1939 yılları arasında İzmir'de çıkan Anadolu, Yeni Asır ve Halkın Sesi gazeteleri taranmış, bunların bir bölümü dijital ortama aktarıldığından bazı makalelerin incelenmesinde güçlük yaşanmıştır. Bazı haberler sayfalar yıpranmış olduğu için okunamamıştır. Giriş bölümünde; Birinci Dünya Savaşı'nda kaybedilen ve 1921 yılında imzalanan Ankara Antlaşması'yla bu onaylanan kayıp Sancak bölgesinin, 1936 yılında atılan diplomatik adımlar sonucunda uluslararası bir mesele haline getirilmesine kadar geçen sürede yaşanan olaylara değinilmiştir. Birinci bölümde; Fransa'nın 1936 yılında Suriye ile imzaladığı antlaşmanın ardından Sancak'ın Suriye'ye verilmesine karşı çıkan ve Avrupa'da artan gerginliklerden yararlanmak isteyen Türkiye'nin konuyu Milletler Cemiyeti'ne götürüp oradan Hatay'la ilgili“ayrı bir varlık”şeklinde ifade edilen müstakil bir idare kararı çıkarması ele alınmıştır. İkinci bölümde; müstakil bir devlet yaratılması için yapılan çalışmalar ve Fransa'nın çeşitli yollarla bunu sabote etme girişimleri incelenmişti. Üçüncü bölümde ise; Fransa'nın gittikçe artan Alman tehdidi karşısında Türkiye ile ilişkilerini düzeltme kararı alması ve bu kapsamda hem Hatay Devleti'nin kurulması hem de ikili antlaşmalar eşliğinde Hatay'ın anavatana katılma süreci İzmir basınının penceresinden ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis study called“The Reflections Of Hatay Issue In Izmir Press (1936- 1939)”it is aimed to explained the adventure of merging the region called Sandjak at international platforms and Hatay as Atatürk referred to ,with homeland and how this was handled in İzmir press. Hatay issue appeared as an international problem in 1936 and ended in 1939 with the absolute merger of the area to Turkey. For this reason the years between 1936 and 1939 were taken into consideration in this study. İzmir Press embraced the issue at a degree that can be compared to our current and previous capital cities' press did. Point of views reflected in the news about the issue in the newspapers, how progresses handled in the articles, the power of the newspapers on drawing public attention to the area, determining whether the problem was pursued in both national and in the scope of including European press have been the primary aims. The newspapers Anadolu, Yeniasır and Halkın Sesi published in İzmir from 1936 to1939 were examined. Since some of them weren't transposed to the digital networks properly, there were massive difficulties in reviewing those articles. In the rest some of the news couldn't be read because the pages are damaged. All of the determinations about the study are presented in the conclusion. In the introductory chapter; events were mentioned from the time we lost Sandjak Region in World War I and accepted this by the Ankara Treaty we signed in 1921 to 1936 when this was made an international issue as a result of diplomatic contacts. In the first chapter; it is mentioned that after the ceasefire agreement that France and Syria signed in 1936, Turkey was against the idea of Sancak were to given Syria and escalating the issue to League of Nations by taking advantage of the increasing tension in Europe, having the issue of decision on Hatay mentioned as“ separate entity”; in the second chapter the studies executed in order to create a sovereign government and Frances attempts to sabotage that by various ways and besides that decision to improve relationship with Turkey in the fear of raising German treat and foundation of Hatay State in this scope were covered and in the final chapter the merging process of Hatay to the homeland and in accompany with bilateral treaties were covered from the İzmir Press's point of view. KEY WORDS: Hatay, Sandjak, France, Ankara, Mandate, Syria, Turkey.