Semptomatik apikal periodontitise sahip molar dişlerde farklı kriyoterapi uygulamalarının postoperatif ağrıya etkisi: Prospektif klinik çalışma
Effect of various cryotherapy applications on postoperative pain in molar teeth with symptomatic apical periodontitis: Prospective clinical trial
  1. Tez No: 652553
  2. Yazar: EYÜP CANDAŞ GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Endodonti, ısı azaltma, kriyoterapi, postoperatif ağrı, Endodontics, temperature reduction, cryotherapy, postoperative pain
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmasının amacı kanal içi, ağız içi ve ağız dışı olarak uygulanan kriyoterapinin semptomatik apikal periodontitise sahip molar dişlerde postoperatif ağrı üzerine etkinliklerinin incelemesidir. Materyal ve Metot: 100 adet hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak 4 gruba ayrıldı: 1) kontrol (kriyoterapi uygulanmayan), 2) kanal içi kriyoterapi uygulaması, 3) ağız içi kriyoterapi uygulaması, 4) ağız dışı kriyoterapi uygulaması. Hastaların preoperatif, birinci, üçüncü, beşinci ve yedinci günlerdeki ağrı durumları kaydedildi. Veriler lineer regresyon, ki-kare, tek yönlü varyans, post-hoc Tukey ve Kruskal Wallis H testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi (P = 0.05). Bulgular: Demografik veriler bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktaydı (P > 0.05). Preoperatif ağrı ve perküsyon ağrı seviyeleri gruplar arasında benzerdi (P > 0.05). Lineer regresyon analizi bulgularına göre birinci gündeki postoperatif ağrı üzerinde en etkili faktörün grup değişkeni olduğu belirlenmiştir (P < 0.001). Kontrol grubuyla kıyaslandığında, tüm kriyoterapi grupları birinci gün, üçüncü gün, beşinci gün ve yedinci günlerde anlamlı derecede daha az postoperatif ağrıya ve postoperatif perküsyon ağrısına sebep oldu (P < 0.05). Sonuç: Bu çalışmanın limitasyonları dahilinde, tüm kriyoterapi uygulamaları (kanal içi, ağız içi ve ağız dışı) kontrol grubuna kıyaslandığında daha az postoperatif ağrıya ve daha az postoperatif perküsyon ağrısına sebep olmuştur. Kriyoterapi endodontide postoperatif ağrıyı kontrol altına almak amacıyla kullanılabilecek ucuz, pratik ve etkili bir yöntem gibi gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the present study was to evaluate the effect of intracanal, intraoral and extraoral cryotherapy on postoperative pain in molar teeth with symptomatic apical periodontitis. Material and method: 100 patients were included into the study. The patients were randomly distributed into four groups: 1) control (without cryotherapy application), 2) intracanal cryotherapy application, 3) intraoral cryotherapy application, 4) extraoral cryotherapy application. Postoperative pain of the patients at 1st, 3rd, 5th, and 7th days were recorded. The data were statistically analyzed by using linear regression, chi-square, one way ANOVA, Tukey post-hoc and Kruskal Wallis H tests (P = 0.05). Results: There was no statistically significant differences among the groups in terms of demographic data (P > 0.05). The preoperative pain and percussion pain levels were similar among the groups (P > 0.05). The linear regression analysis demonstrated that group variable has the most significant effect on postoperative pain at day 1 (P < 0.001). When compared with control group, all of the cryotherapy groups resulted in less postoperative pain at the 1st, 3rd, 5th and 7th days and percussion pain (P < 0.05). Conclusion: Within the limitations of the present study, all of the cryotherapy applications (intracanal, intraoral and extraoral) resulted in less postoperative pain and percussion pain compared to the control group. The cryotherapy seems to be cheap, practical and effective method in managing postoperative pain in endodontics.