Hamdi Koç'un eserlerindeki tematik yapının ve postmodern unsurların incelenmesi
The examination of postmodern elements and thematic structure in Hamdi Koç's works
  1. Tez No: 652558
  2. Yazar: EMRE MAĞDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHMURAT ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hamdi Koç, Roman, Postmodern, Teknik Özellik, Tema, Hamdi Koç, Novel, Postmodern, Technical Characteristic, Theme
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışmada, romanını geleneksel olanın dışına çıkaran Hamdi Koç'un hayatı ve eserleri üzerine bir inceleme yapılmıştır. Kendisi üzerine daha önce gelişmiş bir çalışma yapılmamış olan yazarın kendisinin, eserlerinin ve romancılığının tanıtılması amacıyla detaylı bir çalışma yapılmak istenmiştir. Çünkü Koç, Melekler Erkek Olur romanı ile Türkiye'nin en çok okunan yazarları arasına girmiş, Çıplak ve Yalnız romanı ile 2013 Dünya Kitap Yılın Telif Kitabı Ödülü'nü ve 2014 yılında Orhan Kemal Roman Ödülü'nü almış bir yazardır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, yazarın hayatı üzerinedir. Burada yazarın doğumu, çocukluğu, ailesi, eğitimi, çalışma hayatı ve yazın hayatı hakkında bilgiler verilmiştir. Yazın hayatı kısmında eserlerinin özetine de yer verilmiştir. İkinci bölümde ise romanları tema, teknik ve içerik özellikleri bakımından incelenmiş olup ardından denemesi ayrıca değerlendirilmiştir. Romanlarında yer alan teknik ve içerik özellikleri üzerinden yazarın postmodern yazarlığı ortaya konulmuştur. Denemesinde yer verdiği yazar ve eserler hakkındaki görüşleri ile de bu durum desteklenmiştir. Ayrıca hem yazın hayatının incelendiği hem de romanının içerik ve teknik özelliklerinin değerlendirildiği bölümlerde yazarın birinci romanından son romanına kadar gösterdiği gelişim üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, an analysis of life and literary works of Hamdi Koç , who set apart his novel from the other traditonal one, was made. In order to introduce the author, his literary works and novelism, a detailed study was made about author whose works has not previously been studied before. Because Koç, who entered into between Turkey's most widely used authors with his novel Melekler Erkek Olur, is an author who receieved prize of 2013 World Book's Copyright Book of the Year with his novel Çıplak ve Yalnız and Orhan Kemal Novel Prize in 2014. Study comprises of two chapters. The first chapter is about the life of author. In this chapter informatons about birth, chilhood, family, education, working life and literature life of the author are given. In the life of literature part, summaries of his literary works are also included. In the second chapter, his novels were examined in terms of theme and postmodern factors and then his essay was evaluated separately. The postmodern authorship of the author has been revealed through the technical and content characteristics in his novels. This situation was supported by his views on author and literacy works he included in his essay. Moreover, in the chapter where the life of literature is examined and postmodern factors of his novels are evaluated, the development of the author from his first novel to last novel is emphasized.