Ekip çalışmasının sosyal kaytarma üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma
A research to determine the effect of teamwork on social loafing
  1. Tez No: 652557
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZBUNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİRE DERYA ERGUN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekip, Ekip Çalışması, Sosyal Kaytarma, Team, Teamwork, Social Loafing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada ekip çalışması ile sosyal kaytarma kavramları üzerinde durularak ekip çalışmasının sosyal kaytarma üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada ekip çalışması ve alt boyutları ile sosyal kaytarma davranışı arasındaki etki incelenmiştir. Ayrıca araştırma kapsamındaki değişkenlerin demografik değişkenler ile ilişkileri de incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi Kütahya ili merkez ve ilçelerinde bulunan tüm özel bankalarda çalışan 217 kişiyi kapsamaktadır. Araştırmada verileri toplamak üzere anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Faktör analizi, Güvenilirlik Testi, ANOVA, T- Testleri, Regresyon ve Korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda ekip çalışmasının sosyal kaytarma davranışını azalttığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, social loafing behaviors were examined with teamwork and a research was conducted to determine the effect of teamwork on social loafing. In the study, the relationship between teamwork and its sub-dimensions and social loafing behavior was examined. In addition, the relationships of the variables in the study with the demographic variables were also investigated. The sample of the study covers 217 people working in all private banks in the central and districts of Kütahya. In the research, survey method was used to collect data. The data obtained from the study were analyzed using the SPSS package program. Factor analysis, Reliability Test, ANOVA, T-Tests, Resgression and Correlation analysis were performed in the evaluation of the data. According to the results of the research, team work reduces social loafing behavior.