Annelerin demografik özelliklerine göre bebek beslenmesi tutumlarının IOWA ölçeğine göre değerlendirilmesi
Evaluation of baby nutrition attitudes according to demographic characteristics of mothers according to IOWA scale
  1. Tez No: 652617
  2. Yazar: EFNAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖZGÜL YİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Anne sütü, IOWA skala, Breastfeeding, Breast milk, IOWA scale
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin sağlıklı büyümesi için ilk 6 ay tek başına anne sütü, 6 aydan sonra da anne sütü ile birlikte ek gıdaya geçilmesini ve 2 yaşından sonrasına kadar anne sütüne devam edilmesini önermektedir Çalışmamızda annelerin demografik özelliklerine göre bebek besleme tutumlarını IOWA ölçeğine göre değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve metod: Hastanemiz kadın doğum kliniği gebe polikliniği ve çocuk polikliniğine başvuran onam veren gebe kadınlar ile çalışma planlandı. Annede emzirmeyi engelleyecek ilaç kullanımı, kronik hastalık, psikolojik bozukluk, bebekte emmeyi engelleyecek anatomik bozukluk, sendromik durum, hastaneye yatış endikasyonu gibi problemleri olanlar çalışma dışı bırakıldı. Annelerin demografik özellikleriyle ilgili form ve IOWA bebek beslenme skalası dolduruldu. Daha sonra yedinci günde, üçüncü ayda ve altıncı ayda annelere telefonla ulaşılarak bilgi alındı. Bulgular: Toplam 96 anne ile çalışma tamamlandı. Annelerin IOWA bebek beslenme skalası puanlarına göre emzirmeye yatkın grupta 26 (%27,1) anne ve kararsız grupta 70 (%72,9) anne vardı. Mama ile beslemeye yatkın grup oluşmamıştır. Gruplar arasında yaş, aile tipi, doğum şekli ile anlamlı farklılık yokken; annelerin eğitim durumu, bilgilenme durumları arasında anlamlı farklılık saptandı. Sonuç: IOWA bebek besleme skalasında ile ilgili önermelerde çoğunlukla kararsız olmaları anne sütü hakkında bilgilenme ihtiyacını göstermektedir
Özet (Çeviri)
Aim: For the healthy growth of babies, the World Health Organization recommends breast milk alone for the first 6 months, supplementary food with breast milk after 6 months, and continuing breast milk until the age of 2. In our study, we aimed to evaluate the infant feeding attitudes according to the IOWA scale that mothers according to their demographic characteristics. Material and methods: A study was planned with pregnant women who take the consent of patients and applied to our hospital's Obstetric Care Clinic, pregnancy outpatient clinic, and pediatric outpatient clinic. Those with problems such as the use of drugs that prevent breastfeeding in the mother, chronic illness, psychological disorders, anatomical disorders that prevent breastfeeding in the baby, syndromic condition, hospitalization indication were excluded from the study. The form about the demographic characteristics of the mothers and the IOWA baby nutrition scale were filled. Then, on the seventh day, third month, and sixth month, the mothers were contacted by phone and received information. Findings: The study was completed with a total of 96 mothers. According to the mothers' IOWA baby nutrition scale scores, there were 26 (27.1%) mothers in prone the breastfeeding group, and 70 (72.9%) mothers in the indecisive group, no group inclined to feed with formula was formed. While there was no significant difference between the groups in terms of age, family type, mode of delivery; there was a significant difference between the mothers' educational and informative levels. Result: The fact that they are mostly indecisive about the IOWA infant feeding scale suggestions indicates the need for information about breast milk.