Harran Ovasında yer alan majör toprak serileri ve değişik yüzey örtüsü tiplerinin spektroradyometre ile ölçülmesi
Main soil series in Harran Plain and the determination of various vegetation cower using spectroradiometer
- Tez No: 65265
- Danışmanlar: PROF. DR. URAL DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yer ölçümleri, Spektroradyometre, Landsat, Yakınkızıl ötesi, Görünür Böİge, Grand Measurements, Spectroradiometer, Landsat, Near infrared, Visible
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
uz Bu çalışmanın amacı, Harran ovasında bulunan major toprak serilerinin ve değişik yüzey örtü tiplerinin spektroradyometre ile ölçülmesi ve bu sonuçlarla LANDSAT uydu verileri arasında korelasyonunun sağlanmasıdır. Bu çalışma sırasında CIMEL spektroradyometresi kullanılmıştır. Bu radyometre(CIMEL) SPOT HRV uydusunun kanal yapısı İle aynı yapıya sahiptir. Toprakların yansıma değerleri ile fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlan arasında korelasyon sağlanamamıştır.ölçüm yapılan arazinin % 61.27 sı Spektroradyometrik yansıma değerlerine göre sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to measure of reciectance values of the major sou types and different surface cover types on the Harran Plain by Spectroradiometer and to provide corelation between these results and the image of LANDSAT. The CIMEL Spectroradiometer was used in mis study. This radiometer(CIMEL) has the same structure of SPOT HRV satellite channel. No significant relation has been determined between the results of the soils physical and chemical analysis and the reflection values. Total of 61.27 % of the study area is spectroradiometricalry measured.