Elektif non kardiyak cerrahi geçirecek spesifik klinik durumlara sahip hastalarda cerrahi asistanlarının preoperatif değerlendirme hakkındaki bilgi düzeyinin ölçülmesi
Measuring knowledge level of preoperative evaluation of surgical assistants in specific patient groups undergoing elective non cardiac surgery
  1. Tez No: 652658
  2. Yazar: GÖZDE ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preoperatif değerlendirme, Elektif non kardiyak cerrahi, Anket, Bilgi düzeyi, Cerrahi asistanları, Preoperative evaluation, Elective non cardiac surgery, Survey, Knowledge level, Surgical residents
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Cerrahi asistanlarının preoperatif değerlendirme hakkında bilgi düzeyinin öl-çülmesi ile; hastaların medikal durumunu stabil hale getirerek, hastanede kalış süresi-nin ve komplikasyonların azaltılmasını ayrıca perioperatif işbirliğinin artırılmasını amaçladık. Metod: Çalışmamız, hastanemizde bulunan 8 cerrahi branşın asistanları ile yapıldı. Çalışmaya toplam 80 cerrahi branş asistanı dahil edildi. Anket soruları hazırlanırken ESA'nın (Avrupa Anestezistler Derneği) 2018 yılında güncellenen kılavuzu esas alın-dı. Ankette geçen sorular; ESA'nın klavuzunda yer alan klinik spesifik durumlara ve ilaçlara göre kategorize edildi. Anket sorularının cevapları 'doğru', 'yanlış' ve 'fikrim yok' şeklinde düzenlendi. Bulgular: Ankete katılanların 65'i (%81,2) erkek, 15'i (%18,8) kadındı. Doğru cevap oranlarının (%) ortalama dağılımı incelendiğinde: 'bitkisel ilaçlar' ile ilgili soru, orta-lama %13,75 oranla en düşük; 'köprüleme ve antikoagülasyon' kategorisinin ise orta-lama %72,50 oranla en yüksek bulundu. Toplam ortalama doğru oranı %50,8 bulun-du. Beyin ve sinir cerrahisi, genel cerrahi, KBB ve plastik cerrahi asistanlarının kı-demleri ile verdikleri doğru cevap sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelas-yon bulunmazken; göz, üroloji, ortopedi ve kadın hastalıkları ve doğum branşlarında bazı konularda istatiksel olarak anlamlı farklar bulundu. Sonuç: Olası komplikasyonların azaltılması amacıyla hastanın medikal durumu stabil hale getirilmelidir. Bunun için perioperatif her aşamada, bu konuda yeterli bilgi düze-yine sahip hekimler ile cerrahi asistanların işbirliği içerisinde olması gerekir. Cerrahi asistanların bilgi düzeyinin artırılması açısından eğitim müfredatının gözden geçiril-mesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Measuring Knowledge Level of Preoperative Evaluation of Surgical Assistants in Specific Patient Groups Undergoing Elective Noncardiac Surgery Aim: By measuring the knowledge level of surgical assistants about preoperative evaluation, we aim to stabilize the medical condition of the patients, to reduce the length of hospital stay and complications and to increase the perioperative coopera-tion. Method: Our study was done with the assistants of 8 surgical branches in our hospi-tal. A total of 80 surgical assistants were included in the study. While preparing the questionnaire, 2018 update of ESA (European Association of Anesthesiologists) gui-deline. The questions in the survey were categorized according to the clinical specific conditions and medicines in the ESA's manual. The answers of the questionnaire we-re arranged as“right”,“wrong”and“I have no idea”. Results: Survey participants, 65 (81.2%) of the respondents were male and 15 (18.8%) were female. When the average distribution of the correct answer rates (%) was examined. The question about 'herbal medicines' had the lowest result, with an average of 13.75%; the“bridging and anticoagulation”category was the highest re-sult with an average of 72.50%. The total average correct rate was 50.8%. While the-re was no statistically significant correlation between the neurosurgery, general sur-gery, ENT and plastic surgery assistants and the number of correct answers they ga-ve; statistically significant differences were found in some subjects in the branches of ophtalmology, urology, orthopedics and gynecology. Conclusion: In order to reduce possible complications, medical conditions of the patients should be stabilized. Perioperative at every stage, should be cooperated with physicians with sufficient knowledge and surgical assistants. We reccomend to revise the training curriculum to increase knowledge level of surgical assistants.