Satire in fantasy literature: Terry Pratchett's discworld series
Fantastik edebiyatta hiciv: Terry Pratchett'ın diskdünya romanları
  1. Tez No: 652749
  2. Yazar: EMRAH ÖZBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA PEKŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fantezi Edebiyatı, Hiciv, Hiciv Teknikleri, Terry Pratchett, Diskdünya Romanları, Fantasy Literature, Satire, Techniques of Satire, Terry Pratchett, Discworld Series
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu çalışma, yakın zamana kadar çocuk edebiyatı kategorisinde değerlendirilip akademik çalışmalarda yer bulamamış olan fantastik edebiyatın, gerçek dünyanın ciddi meselelerini hicvetmek için kullanılabileceğini kanıtlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla Terry Pratchett'ın Diskdünya Serisi'nden altı roman Muhafızlar! Muhafızlar!, Piramitler, İlginç Zamanlar, Hareketli Resimler, Eşit Haklar ve Mort seçilerek Pratchett'ın hiciv kullanımını ortaya çıkarmak için titizlikle incelenmiştir. Britanya'nın en çok okunan yazarlarından biri olan Terry Pratchett'ın eserleri belli başlı sosyal ve politik meselelere açıkça değinmektedir. Pratchett, bu meseleler hakkındaki eleştirel düşüncelerini doğrudan sunmak yerine, kendi fantastik dünyasını -Diskdünya'yı- gerçek dünyayı yansıtan bir ayna olarak kullanmakta ve bunu yaparken insanların eylemlerini, tutum ve davranışlarını eleştirmek ve okuyucuyu eleştirel düşünceye sevk etmek amacıyla ejderhalar, büyücüler, cadılar, konuşan hayvanlar, troller gibi çeşitli fantezi unsurlarından yararlanmaktadır. Romanların ayrıntılı incelenmesi sonucunda Pratchett'ın tarzını özgün kılan unsurun fantezi, mizah ve hicvi birleştiren üslubu ile okuyucuyu etkisi altına alması olduğu tespit edilmiştir. Pratchett'ın romanlarındaki eleştirel üslubunu gözler önüne sermek amacıyla ironi, kontrast, beklenmedik olay, kelime oyunu, aşağılayıcı karşılaştırma gibi çeşitli hiciv tekniklerini nasıl kullandığı irdelenmiştir. Pratchett eserlerinde doğrudan eleştiri yapmak yerine, sosyal ve politik açıdan tartışmalı konuları mizahi bir bakış açısıyla ele almaktadır ve bir tür olarak fantastik edebiyatın buna büyük ölçüde imkan sağladığı görülmektedir. Böylece, Pratchett'ın eleştirel mesajları, kullandığı mizahi üslubun bir sonucu olarak daha yumuşak bir tonda kalmakta ve okuyucuları dünyanın işleyişini ve gerçek dünyaya ilişkin temel varsayımları sorgulamaya teşvik etmektedir. Bu çalışmada Muhafızlar! Muhafızlar! siyasi ikiyüzlülük ve yöneticilerin zalimliği üzerine bir hiciv örneği olarak tartışılmıştır; ayrıca siyasi entrikaların ve yöneticilerin mevcut konumlarını sürdürmek için olası herhangi bir değişikliğe karşı direnişlerinin nasıl hicvedildiği Piramitler'de irdelenmiştir. İlginç Zamanlar ise hükümdarların iktidardaki konumunu güvence altına almak için planlanan siyasi devrimlere yönelik hiciv örneği olarak incelenmiştir. Bunun dışında, Hareketli Resimler her türden medyanın hicvi olarak değerlendirilmiş, Eşit Haklar adlı romanda ise Pratchett'ın cinsiyet eşitsizliğine yönelik eleştirilerini sunduğu sonucuna varılmıştır. Son olarak Mort adlı romanda Pratchett'ın dünyevi kaygılar beyhudeliği üzerine yaptığı eleştirilerini barındırdığı sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, Pratchett'ın gerçek dünyadan birçok tartışmalı konuyu alıp onları fantastik Diskdünya evreninde nasıl bir bakış açısıyla irdelediğini göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to prove that fantasy literature, which until recently has been categorized as children's literature and has not found a place in academic studies, can be used to satirize serious issues of the real world. To this end, six novels from Terry Pratchett's Discworld Series -Guards! Guards!, Pyramids, Interesting Times, Moving Pictures, Equal Rites, and Mort- have been carefully studied to reveal Pratchett's use of satire. The works of Terry Pratchett, one of Britain's most widely read authors, openly address major social and political issues. Rather than presenting his critical thoughts on these issues directly, Pratchett uses his fantasy world -the Discworld - as a mirror that reflects the real world, and in doing so he makes use of various fantasy elements such as dragons, witches, witches, talking animals, trolls to criticize people's actions, attitudes and behaviours, and to encourage the reader to think critically. As a result of a detailed examination of the novels, it has been determined that the element that makes Pratchett's style unique is that he has an impact on the reader with his style which combines fantasy, humour and satire. In order to reveal Pratchett's critical style in his novels, his use of various satirical techniques such as irony, contrast, unexpected event, pun, and disparaging comparison have been examined. Instead of making direct criticism in his works, Pratchett deals with socially and politically controversial issues with a humorous point of view, and it seems that fantasy literature as a genre facilitates this to a great extent. Thus, Pratchett's humorous style softens the tone of his criticism, encouraging his readers to question the way the world works and the basic assumptions about the real world. In this study, Guards! Guards! has been discussed as an example of satire on political hypocrisy and rulers' cruelty; in addition, how political intrigues and rulers' resistance to any possible change in order to maintain their current positions are satirized has been examined in Pyramids. Interesting Times has been studied as an example of satire about the planned political revolutions to secure the rulers' position in power. Apart from that, Moving Pictures has been evaluated as a satire of media of all types, and it has been concluded that Pratchett presents his criticism of gender inequality in the novel Equal Rites. Finally, it has been concluded that the novel Mort contains Pratchett's criticism of the futility of worldly concerns. This study aims to show how Pratchett takes various controversial subjects from the real world and critically examines them in the fantastic universe of the Discworld.