Satire and Humour in Terry Pratchett's novels
Terry Pratchett'in romanlarında hiciv ve mizah
- Tez No: 504653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ATİLLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Terry Pratchett, Fantastik edebiyat, mitoloji, hiciv, mizah, feminizm, Terry Pratchett, fantasy literature, mythology, satire, humour, feminism
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, Terry Pratchett'ın Büyünün Rengi (The Colour of Magic), Fantastik Işık (The Light Fantastic), Eşit Haklar (Equal Rites) ve Küçük Tanrılar (Small Gods) adlı romanlarını hiciv ve mizah ışığı altında incelemeyi amaçlamıştır. Bu tez altı bölümden oluşmaktadır. Birinci kısım fantastik edebiyatın kökenlerini araştırmayı amaçlamış ve iki ayrı bölümde mitoloji ve mitolojinin kültür ve edebiyat üzerindeki etkileri incelenmiştir. İkinci kısım, üç bölüm halinde fantastik edebiyatın tarihsel gelişimini, hiciv ve mizah tanım, tarif ve anlatımlarını içermekle birlikte, İngiltere'nin çağdaş fantastik edebiyat romancısı olan Terry Pratchett'ı ele almaktadır. Üçüncü kısımda, ilk disk dünya romanı olan Büyünün Rengi (The Colour of Magic) hiciv ve mizah açısından incelenmekte ve özellikle, edebiyattaki basma kalıp olguları ve klişeleri yıkmayı amaçlayan yaklaşım ele alınmaktadır. Dördüncü kısımda, ikinci disk dünya romanı olan Fantastik Işık'a (The Light Fantastic) değinilmiş ve Terry Pratchett'ın hiciv ve mizahının bu romanda nasıl bir işlev gördüğü araştırılmıştır. Beşinci bölümde Eşit Haklar (Equal Rites) adlı roman feminist bakış açısıyla incelenmiştir. Bu eserde, Terry Pratchett kadın karakterler üzerinde yoğunlaşmakta ve kurumları, yapıları ve toplumu feminist bir bakış açısı ve mizahi bir üslupla eleştirmektedir. Altıncı kısımdaki Küçük Tanrılar (Small Gods) adlı roman ilk üç romandan tamamen farklıdır. Bu romanda olayların geçtiği çağ ve disk dünya üzerindeki inanç sistemi incelenmektedir. Bu dört romanın tamamı, Terry Pratchett'ın hicivli aynı zamanda mizahi yaklaşımının yansımalarıdır. Toplumların anlamsızlıkları, aksaklıkları ve eksikleri Terry Pratchett'ın yarattığı fantastik dünya olan disk dünya üzerinde ustalıkla yansımaktadır. Her bir roman toplumdaki farklı bir konuya değinir ve okuyucunun bireydeki ve toplumdaki eksikliklerin ve sorunların bir kez daha farkına varmasını sağlar.
Özet (Çeviri)
This study attempts to evaluate Terry Pratchett's four novels The Colour of Magic, The Light Fantastic, Equal Rites and Small Gods in the light of satire and humour. It comprises of six chapters. Chapter I sets up the background of fantasy literature and in two parts, mythology and the reflections of mythology on culture and literature are analyzed. Chapter II overviews the description and historical development of fantasy literature, satire and humour and attempts to introduce Terry Pratchett as a contemporary fantasy novelist in England, in three parts. In the third chapter, the first Discworld novel The Colour of Magic is evaluated in the light of satire and humour; especially the subversion of stereotypes and clichés in literature are examined. The fourth chapter deals with the second Discworld novel, The Light Fantastic, and the function of satire and humour of Terry Pratchett is examined. The fifth chapter comprises of the evaluation of the third Discworld novel Equal Rites from a feminist point of view. Terry Pratchett focuses on the women characters and criticizes the institutions and societies from a feminist point of view by a humourous way. Small Gods in the sixth chapter is totally different from the first three novels. In this novel the time period and the belief system on Discworld are examined. The function of satirical atmosphere is evaluated on belief systems. All of these four novels are the reflections of Terry Pratchett's satirical and at the same time humorous attitude. The absurdities and the faults of societies are masterfully reflected on the fantastic world, Discworld, of Terry Pratchett. Every different novel deals with a different issue in societies and they make the reader realize the negative sides of the individual and the society, one more time.