Necip Mahfuz'un 'el-Hubbu Tahte'l-Matar' adlı romanının tahlili
Analysis of Naguib Mahfouz's novel titled 'Love in Rain'
  1. Tez No: 652911
  2. Yazar: ABUBAKER SAADI ABBAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN PARILDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Necîb Mahfûz, Yağmur Altında Aşk, Arap Romanı, Naguib Mahfouz, Love in Rain, Arab Novel
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Mısır edebiyatının, kültürel kaynaklar açısından zengin bir mirasa sahip olması itibariyle diğer Arap ülkelerine göre oldukça farklı bir konumu vardır. 1798 yılında Fransız işgaliyle birlikte başlayan yabancı kültür teması neticesinde Mısır edebiyatında önemli değişmeler ve gelişmeler meydana gelmiştir. Batı romanından yapılan tercümelerle başlayan bu değişim ve gelişim sürecinde Muhammed Huseyn Heykel tarafından kaleme alınan Zeyneb adlı roman, Mısır edebiyatı için bir basamak teşkil etmiştir. Bundan sonra Necîb Mahfûz'a kadar gelişmeler kaydetmeye devam eden Mısır edebiyatı, Necîb Mahfûz ile birlikte altın çağına ulaşmıştır. Birçok değerli eser kaleme alan ve bu eserleri Mısır halkı üzerinde derin etkiler bırakan Necîb Mahfûz, 1988 yılında Nobel edebiyat ödülünü alarak bu başarısını taçlandırmıştır. Bu çalışmada Necîb Mahfûz'un“el-Hubbu Tahte'l-Matar”(Yağmur Altında Aşk) adlı romanının tahlili yapılmıştır. Romanın tahlilinden önce yazarın hayatı ve kaleme aldığı eserlere dair bilgiler nakledilmiş, edebiyata olan katkılarına temas edilmiştir. Ayrıca, müellifin yaşadığı dönemin tarihi ve siyasi özellikleri de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Egyptian literature has a very different position from other Arab cultures and literature due to its cultural resources and rich heritage. Significant changes and developments occurred in Egyptian literature after Egypt had been occupied by the West which helped to make it in contact with foreign cultures. Zainab, done by Mohammed Hussein Haykal within the process of changing and developing, which started with translations of Western novels, was the first step of Egyptian literature. Egyptian literature went on advancing till the time of Naguib Mahfouz, who wrote many valuable literatul works that effected the Egyptians deeply, when it reached the golden age with him. Thus, Naguib Mahfouz was awarded the Nobel prize in literature in 1988. In this study, we dealt with Naguib Mahfouz's novel called“Love in Rain”, we conveyed useful information about his life and works. We also talked about his contributions to literature. In addition to this, we studied the period and conditions of the author from a historical and political point of view.