Necip Mahfuz'un El-liss ve'L-Kilab adlı romanının tahlili
Analysis of necip Mahfuz's novel El-liss ve'L Kilab
- Tez No: 751045
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hırsız ve Köpekler, Modern Arap Edebiyatı, Psikanalatik Tahliller, Sembolizm, Thieves and Dogs, Modern Arabic Literature, Psychoanalytic Analysis, Symbolism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
El-Lıss ve'l-Kilab konusu roman tahlili olduğu için yazıldığı dönemin incelenmesini de gerektiren bir çalışmadır. Bu yüzden ilk olarak eserin yazıldığı dönem siyasal, ekonomik ve sosyal açıdan incelenmiştir. Tezimiz giriş ve iki bölüm olarak üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde genel olarak Modern Arap Edebiyatı hakkında bilgiler verildi. Necip Mahfuz'un yaşadığı dönem sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan değerlendirildi. Birinci bölümde Mahfuz'un hayatı, eserleri ve kişiliği kapsamlı şekilde ele alındı. İkinci bölümde tezimiz için mihenk taşı olan Mahfuz'un el- Lıss ve'l –Kilab Adlı romanının tahlili geçildi. Bu kısımda Mısır toplumu ve romandaki yansımaları, romanın başlıca karakterleri ve çözümlemeleri, psikanalitik tahlili, romanın olay, zaman ve mekân kurgusu ve son olarak romanın eleştirisi ile bölüm tamamlandı.
Özet (Çeviri)
Since the subject of El-Liss ve'l-Kilab is a novel analysis, it is a study that also requires examining the period in which it was written. Therefore, firstly, the period in which the work was written was examined in terms of political, economic and social aspects. Our thesis consists of three parts, an introduction and two parts. In the introduction, general information about Modern Arabic Literature was given. The period in which Necip Mahfuz lived was evaluated in terms of social, political and economic aspects. In the first part, Mahfuz's life, works and personality were discussed in detail. In the second part, the analysis of Mahfuz's novel named el-Lıss ve'l-Kilab, which is the cornerstone for our thesis, was passed. In this part, the chapter is completed with the Egyptian society and its reflections in the novel, the main characters and analysis of the novel, the psychoanalytic analysis, the event, time and space fiction of the novel, and finally the criticism of the novel.