Cyberknife® ve varian rapidarc® trilogytm cihazında üçboyutlu uzaysal fraksiyone grid terapi doz karakteristiklerinin karşılaştırılması
Comparison of three-dimensional spatial fractionated grid therapy dose characteristics with cyberknife® and varian rapidarc® trilogytm
  1. Tez No: 652925
  2. Yazar: FERİHAN ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH FARUK ZORLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaysal fraksiyonasyon, grid terapi, cyberknife, rapidarc, Spatially fractionation, lattice therapy, cyberknife, rapidarc
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyoterapi Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Daha sonra doldurulacaktır.Uzaysal fraksiyonasyon, radyoterapide tedavi etkinliğini arttırmak amacıyla yüksek dozun hedef hacime, içerisinde oluşturulan küçük boşluklar ile bir veya birkaç fraksiyonda verilmesi ile uygulanan yenilikçi bir doz uygulama metodudur. Bu çalışmada, Grid terapi doz dağılımlarının üç boyutlu (3B) olarak CyberKnife ve Varian RapidArc tedavi cihazları ile elde edilmesi, uygulanabilirliğinin gösterilmesi ve vadi-tepe oranı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bunun için, fantom üzerinde 8 cm ve 12 cm çapında hedef hacimler tanımlanmıştır. Hedef hacimler içerisinde farklı boşluk çapı, merkezden-merkeze uzaklık mesafesi ve açık-kapalı alan oran değerlerinde Grid doz küreleri ve sakınılan bölgeler oluşturularak yedi farklı Grid tasarımı yapılmıştır. Her bir Grid tasarım için CyberKnife ve Varian RapidArc Trilogy cihazlarında planlama yapılmıştır. Işınlamalar, rando fantoma yerleştirilen TLD ve EBT3 film üzerinde yapılmıştır. Ölçülen değerler tedavi planlama sistemi ile karşılaştırılmıştır. CyberKnife ve RapidArc cihazlarında elde edilen planların doz-hacim histogramları kıyaslandığında, 8 cm çapındaki hedef hacimde; maksimum doz ve ortalama doz değerlerinde en yüksek fark %3 bulunmuştur. 12 cm çapındaki hedef hacimde ise maksimum doz değerlerinde en yüksek fark %11 bulunurken, ortalama doz değerlerinde en yüksek fark %2 dir. Aynı hedef hacim içerisinde; aynı açık-kapalı alan oran değeri, farklı boşluk çapı (1 cm, 1,5 cm, 2 cm) ve merkezden-merkeze uzaklık mesafesinde (1 cm, 2,2 cm, 3,5 cm), küçük boşluk çapı ve yakın merkezden-merkeze uzaklık mesafesinde CyberKnife cihazı ile vadi-tepe oranı %5 daha küçük bulunmuştur. Aynı merkezden-merkeze uzaklık mesafesinde, farklı boşluk çapı (1 cm, 1,5 cm, 2 cm) ve farklı açık-kapalı alan oranlarında ( 0,08, 0,2, 0,5) elde edilen doz dağılımlarını incelediğimizde, boşluk çapı ve açık-kapalı oran miktarı arttıkça vaditepe oranı Cyberknife cihazında %5 daha küçük bulunmuştur. Gama analiz sonuçları tüm planlarda %90 nın üstünde bulunmuştur. TLD ile yapılan nokta doz ölçümleri tüm planlarda %10 un altında kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur. Bu çalışmada, heterojen doz dağılımlarını her iki sistemde de benzer şekilde elde etmemize rağmen CyberKnife cihazı ile daha küçük vadi-tepe oranları elde edildiği ve kritik organ korumasının daha iyi yapılabileceği sonucuna varılmıştır. Ancak, tedavi sürelerini analiz ettiğimizde klinik uygulanabilirlik açısından RapidArc cihazı ile elde edilen planlar uygundur. Ayrıca, elde edilen vadi-tepe oranlarının terapötik oranı nasıl değiştirdiğini değerlendirmek açısından radyobiyolojik çalışmalarla desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Lattice therapy is an innovative method to increase the effectiveness of radiotherapy by delivering a high dose to the target volume irradiated through small spaces in one or more fractions.In this study, we investigated the feasibility of 3D Grid therapy dose distributions with CyberKnife and Varian RapidArc. The valley-peak ratios were compared. This is a dosimetric study. For this reason, 8 cm and 12 cm target volumes were defined on the rando phantom. Valley-peak dose distribution patterns were obtained by creating Grid dose vertices and avoidance in target volume. By changing hole diameter,center-to-center distance and open-closed area ratio, seven different Grid designs were generated. Treatment plans were made with CyberKnife and Varian RapidArc. TLD and EBT3 film were employed for dosimetric treatment verification. The measured and calculated doses from TPS were compared. In comparison of DVH, the highest difference in the maximum dose and mean dose was found to be 3% for 8 cm diameter target volume. For 12 cm diameter target volume, the highest difference in the maximum dose was 11%, while the highest difference in the mean dose was 2%. By changing hole diameter (1 cm, 1.5 cm, 2 cm) and centerto-center distance (1 cm, 2.2 cm, 3.5 cm), the valley-peak ratio was found to be 5% smaller decreasing hole diameter and center-to-center distance for CyberKnife. By changing hole diameter (1 cm, 1.5 cm, 2 cm) and open-closed area ratio (0.08, 0.2, 0.5), the valley-peak ratio was found to be 5% lower increasing the hole diameter and open-closed ratio for CyberKnife. Gama analysis resulted above the tolerance value of 90% gamma passing rate in all plans. Point dose measurements were found less than 10% in all plans. In this study, we concluded that although smaller valley-peak ratios were obtained with CyberKnife, the overall shape of dose volume histograms was similar in both systems. Furthermore, when we evaluated the treatment duration, the RapidArc plans were more appropriate for clinical routine. In addition, we recommend that the valley-peak ratios should be analyzed by radiobiological studies to evaluate how they change the therapeutic rate.