Polikistik over sendromunda fenotiplere göre metabolik parametreler ve adipozite indekslerinin değerlendirilmesi
Evaluation of metabolic parameters and adiposity indices according to phenotypes in polycystic ovary syndrome
- Tez No: 652946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE ANIK İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: polikistik over sendromu, fenotip, metabolik sendrom, visseral adipozite indeksi, lipit birikim ürünü, polycystic ovary syndrome, phenotype, metabolic syndrome, visceral adiposity index, lipid accumulation product
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Polikistik over sendromunda hastaların dört farklı fenotipe ayrılarak metabolik parametreler ve adipozite indeksleri açısından karşılaştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya katılan bireyler (n=200); hiperandrojenizm (H), oligo/anovulasyon (O) ve polikistik over görünümü (P) varlığına göre; fenotip A (H+O+P), fenotip B (H+O), fenotip C (H+P) ve fenotip D (O+P) şeklinde dört fenotipte gruplandırıldı. Bu hastalarda bel-kalça ölçümleri, beden kitle indeksleri, ultrasonik muayene, modifiye Ferriman-Gallwey skorlaması, endokrin hormon profili, lipit profili, androjen düzeyleri incelenmiştir. Bulgular: Hastaların %15'inde (n=30) metabolik sendrom saptandı. Dört fenotip kendi aralarında değerlendirildiğinde metabolik sendrom sıklığı açısından anlamlı farklılık izlenmedi. Tüm hastalarda ortalama vücut kitle indeksi 26.43 ± 5.21 kg/m2 şeklinde hesaplanırken, en yüksek ortalama değer fenotip A'da saptandı. Hastaların bel/kalça oranlarının tüm gruplarda benzer olduğu görüldü. Her dört grupta ortalama sistolik kan basınç değerleri benzer iken; ortalama diyastolik kan basıncı değerleri en yüksek fenotip D'de, en düşük fenotip B'de saptanmıştır. Total kolesterol ortalama değerleri fenotip D'de en yüksek, fenotip B'de ise en düşük olarak saptandı. HOMA-IR ve QUICKI değerleri her dört grupta benzer bulundu. En düşük HDL ve en yüksek LDL ortalamaları fenotip A'da saptandı. LAP (lipit birikim ürünü) ve VAI (visseral adipozite indeksi) değerleri fenotip A'da diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek saptandı. Sonuç: Fenotip A ve fenotip D gruplarının; metabolik ve kardiyovasküler hastalıklar açısından daha yüksek riske sahip oldukları düşünülmektedir. Fenotip B'nin kardiyometabolik açıdan en düşük riske sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare the metabolic parameters and adiposity indices of polycystic ovary syndrome patients by dividing them into four different phenotypes. Material and Methods: Participants in this study (n=200) were evaluated according to the presence of hyperandrogenism (H), oligo/anovulation (O) and polycystic ovary appearance (P); were grouped into four phenotypes as phenotype A (H+O+P), phenotype B (H+O), phenotype C (H+P) and phenotype D (O+P). Participiants were examined for waist-hip measurements, body mass indices, ultrasonic examination, modified Ferriman-Gallwey scoring, endocrine hormone profiles, lipid profiles, androgen levels. Results: Metabolic syndrome was found in 15% (n=30) of the patients. While these four phenotypes were evaluated among themselves, no significant difference was observed in metabolic syndrome. While the mean body mass index was calculated as 26.43 ± 5.21 kg/m2 in all patients, the highest mean value was found in phenotype A. The waist/hip ratios of the patients were found to be similar in all groups. While mean systolic blood pressure values were similar in all four groups, mean diastolic blood pressure values were found the highest in phenotype D and the lowest in phenotype B. Total cholesterol mean values were found to be the highest in phenotype D and the lowest in phenotype B. HOMA-IR and QUICKI values were found to be similar in all four groups. The lowest HDL and highest LDL mean values were found in phenotype A. LAP (lipid accumulation product) and VAI (visceral adiposity index) values were found to be significantly higher in phenotype A compared to other groups. Conclusion: Phenotype A and phenotype D have a higher risk in metabolic and cardiovascular diseases. It was determined that phenotype B had the lowest cardiometabolic risk.