Yeni tanı aşikar ve subklinik hipertiroidi hastalarında sarkopeninin değerlendirilmesi
- Tez No: 652947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI TUFAN ÇİNÇİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: aşikar hipertiroidi, sarkopeni, subklinik hipertiroidi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Giriş ve amaç: Sarkopeni olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkili ilerleyici jeneralize bir iskelet kası hastalığıdır. Primer (yaşa bağlı) ya da ikincil sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. İskelet kası fizyolojisi tiroid disfonksiyonlarından etkilenmektedir. Bu bağlamda çalışmamızda hipertiroidi ve sarkopeni ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Araştırmamıza Şubat 2020 ve Ağustos 2020 tarihleri arasında, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Dahiliye polikliniğine başvuran, aşikar hipertiroidi tanısı alan 13 hasta ve subklinik hipertiroidi tanısı alan 13 hasta dahil edilmiştir. Tiroid fonksiyon bozukluğu olmayan sağlıklı 30 kişi kontrol grubu olarak alınmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden hasta ve kontrol grubu kişilerin onamları alınmıştır. Aktif enfeksiyon, romatolojik/ inflamatuar hastalık, diyabetes mellitus tanısı olanlar, vücut kompozisyonunu ve tiroid fonksiyon testlerini etkileyen ilaç kullanımı, kalp pili, ekstremitede sakatlık, protez bulunanlar ve gebelik durumu olanlar çalışmadan hariç tutulmuştur. Aşikar hipertiroidi TSH < 0,34 mU/L iken sT4 > 1,12 ng/dL ve/veya sT3 > 4,37 ng/L olması ; Subklinik hipertiroidi ise TSH< 0,34 iken sT4 ve sT3 normal referans aralıkta olması (sT4 için 0.61–1.12 ng/dL; sT3 için 2.6–4.37 ng/L) olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılan kişilerin cinsiyet, yaş, mevcut hastalıkları, kullandıkları ilaçlar, alışkanlıkları, boy ve ağırlıkları kaydedilmiştir. Sarkopeni risk değerlendirmesi için SARC-F anketi; kas kuvveti değerlendirmesi için el kavrama kuvveti ölçümü ve sandalyeden kalkma testi; kas kütlesi değerlendirme için biyoelektrik impedans analizi ile SMMI ölçümü ve esnemeyen mezura ile baldır çevresi ölçümü; fiziksel performans değerlendirmesi için 4 metre yürüme hızı testi yapılmıştır. Katılımcıların poliklinik başvuruları sırasında istenmiş olan görüntüleme ve kan tetkik sonuçları hastane sistemi üzerinden kontrol edilerek kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 26 hipertiroidi hastası dahil edilmiştir. Hastaların ortanca yaşı 44,9 (21-76) olup; hastaların 16'sı (%61,5) kadın 10'u (%38,5) erkektir. Aşikar ve subklinik hipertiroidi grubunda el kavrama kuvveti ve baldır çevresi düşüklüğü kontrol grubuna göre anlamlı bulunmuştur (sırasıyla p= 0,007; p= 0,008). Aşikar ve subklinik hipertiroidi grubunda kontrol grubuna göre sarkopeni varlığı anlamlı bulunmuştur (p= 0,007). Aşikar hipertiroidi grubunda subklinik hipertiroidi grubuna göre sarkopeni olasılığı artmıştır (OR:2,44 %95CI: 0,26-31,87). Hipertiroidi hastalarında sT4 yüksekliği sarkopeni olasılığını artırmaktadır (OR: 6,0 %95 CI: 0,59- 79,23). sT4 değeri normal aralıkta olan hastaların %88,2'sinde sarkopeninin olmadığı öngörülmüştür (%95 CI: %63,6- %98,5). Sonuç: Çalışmamızda hipertiroidi hastalarında kontrol grubuna göre sarkopeni varlığı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Son kılavuzlar ışığında sarkopeninin sadece yaş ile ilgili olmadığı, eşlik eden hastalıkların varlığında da sekonder sarkopeni gelişme riskinin olduğu bilinmektedir. Bir endokrin patoloji olan hipertiroidi varlığında da sarkopeninin gelişebileceğini bilerek bu açıdan da tedavi modalitelerini geliştirmek önemlidir. Sarkopeni çalışmalarında tanı koyarken her ülkeye özgü eşik değerler kullanımı da yaygınlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sarcopenia is a progressive and generalized skeletal muscle disease associated with adverse health outcomes. It can occur due to primary (age-related or secondary reasons. Skeletal muscle physiology is affected by thyroid dysfunctions. In this context, we aimed to evaluate the association between hyperthyroidism and sarcopenia in our study. Methods: In our study, 13 patients with overt hyperthyroidism and 13 patients with subclinical hyperthyroidism presenting to Marmara University Pendik Research and Application Hospital General Internal Medicine outpatient clinic between February 2020 and August 2020, were included. Thirty people without thyroid dysfunction were taken as the control group. The consents of the patients and control group who accepted to participate in the study were obtained, those with an active infection, rheumatological/ inflammatory disease, diabetes mellitus, drug use affecting body composition and thyroid functions, pacemaker, limb disability, prosthesis, and pregnancy status were excluded from the study. Overt hyperthyroidism with TSH 1.12 ng/ dL and/or fT3> 4.37 ng / L; Subclinical hyperthyroidism was determined as TSH